Реверанс към строителите в Пловдив – плащат по 1 лев на кв.м/РЗП, ако вече са входирали проектите си

  • от PlovdivTime
  • 20:19, 27.08.2020

Община Пловдив предлага промяна в Наредбата за изменение и допълнение за местните данъци и такси, която ще бъде реверанс към строителните предприемачи и ползвалите на 25 услуги по устройство на територията.

Зам.-кметът арх. Невена Балчева иска промяна на наредбата, с която новите такси по услугите към отдела й да важат за проекти и искани услуги, които са започнати след 1 септември, пише TrafficNews.

Това означава, че всички производства, които са започнати преди тази дата ще се таксуват по старите цени.  На 13 май местният парламент прие новите цени за услугите към устройство на територията, с което най-съществено се вдигна цената за строително разрешение  от 1 лев на кв.м РЗП до 5 лева на кв.м РЗП, а също така падна и тавана от 7500 лева.  С други думи, ако досега  за жилищна сграда от 20 000 кв.м РЗП се плащаха по 7500 лева за строително разрешение, то с новите цени ще бъде 100 000 лева.

Арх. Балчева мотивира искането си, че в момента неяснота относно приложимостта на новите и старите такси и цени на услуги. Причината е, че не е уточнена процедурата, свързана със заварените административни производства по предоставяните от Община Пловдив технически услуги в сферата на устройството на територията, т. е. започнали преди 01.09.2020 г., но неприключили до тази дата.

Така на следващата сесия на Общинския съвет трябва да се приеме промяната на Наредбата, която за административните производства по предоставяне на технически услуги и услуги и права по устройство на територията,  започнали преди 01.09.2020 г., се прилагат таксите и цените на услуги действали до тази дата.

Припомняме, че  Общинският съвет в Пловдив вдигна цената за издаване на строително разрешение 5 пъти. Досега цената бе една от най-ниските в страната, като за одобряване на технически проекти се заплащаше сумата от 1 лев на квадратен метър РЗП

Освен за строителните разрешителни, увеличение има и за нежилищните сгради, но не толкова съществено. Досега цената бе 1,5 лева на кв.м РЗП, а новите цени са 2,5 лева на кв.м. Таванът от 10 000 лева също пада.

Ако инвеститорите изберат да съгласуват идейния си проект през Община Пловдив през Експертния съвет за устройство не територията ще трябва да платят 50% от цента за техническия проект – ако цената за комплекс от 5000 кв.м РЗП е 25 000 лева за техническия, то за идейния ще струва 12 500 лева. Досега сумата бе 30% от техническите проекти.

Нови цени ще има и за  удостоверения за въвеждането в експлоатация на сградите от III и  IV категория, които се въвеждат от Община Пловдив. До момента те бяха с твърда цена според големината им по таблица – от 100 до 1000 лева. Новите цени са по 25 ст./ кв.м РЗП.