Реставрираната Градска галерия с приз от “Български архитектурни награди 2022”

  • от PlovdivTime
  • 10:39, 12.10.2022

Реновираната на Градска художествена галерия в Пловдив  спечели специална награда на „Българските архитектурни награди 2022”. Церемонията бе вчера в столицата. Проектът е на “Арко Тийм” с авторски колектив арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева, арх. Иван Костадинов и арх. Ангел Чуруков. Сградата е построена през 1881 г. за Девическо училище и днес има статут на недвижима културна ценност. Фасадите са реставрирани в оригиналния им вид. По стари снимки са установени цветовете на сградата. След прецизно заснемане на дървената дограмата са изработени точни копия от същия материал. Особено внимание е отделено на възстановяването на компрометираната мазилка и орнаментите.

“Карин дом” и Централна минерална баня “Банкя” получиха големите награди в четвъртото издание на конкурса, организиран от Камарата на архитектите в България.  Наградените в конкурса проекти по традиция се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Мис ван дер Рое”.

“Карин дом” във Варна, изградена по проект на Unas Studio след спечелен международен конкурс, е построена с цел да се създаде център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди и техните семейства. „Карин дом” е пространство с изцяло достъпна среда в синхрон с детските възприятия, където децата се чувстват като у дома.   

За първи път в рамките на конкурса бе присъдена голяма награда за опазване на културно-историческото наследство. Отличието получи проектът за реставрация на Централна минерална баня “Банкя”, изготвен от екипа на „Георгиев Дизайн Студио“. Призът бе връчен от главния архитект на Столична община Здравко Здравков и директора на НИНКН арх. Петър Петров. Банята е изградена между 1907–1911 г. и е обявена за недвижима културна ценност. Сградата е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на проекта е консервация, реставрация и социализация на историческата сграда като спа център. Водещ принцип при проектирането и изпълнението е съхранението на оригиналния облик на старинното здание. 

В рамките на конкурса бяха връчени няколко специални отличия. Четири от тях са в категорията за ново строителство, а други четири са за опазване на недвижимо културно наследство.

Четирите специални награди в категорията за опазване на наследството са за Двореца на културата и спорта във Варна, реставрацията на Градската художествена галерия в Пловдив, реставрацията на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София, голямата мелница в Балчик. Поощрителна награда получиха инвеститорите, възстановили Попбрайковата къща в Карлово Михаил Заимови за отговорно отношение  към архитектурната ценност с внимание към автентичността на всеки детайл.

От името на КАБ бяха връчени две награди за цялостно творчество на акад. арх. Георги Стоилов и проф. арх. Тодор Кръстев. 

Близо 40 проекта участваха в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”. Те бяха разделени в две категории – 22 проекти за ново строителство и 17 за опазване на културно-историческо наследство. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който стимулира добрите практики и качествените произведения на архитектурното изкуство.