Ремонтират Площада, разбит от ледената пързалка, слагат 7 пъти по-евтин материал

  • от Благовест Андонов
  • 19:30, 21.05.2022

Най-после стартира реконструкцията на засегнатата от ледената пързалка настилка на площад „Централен“. Близо два месеца, след като експертна комисия установи щетите, и четири месеца, след като зимното съоръжение бе демонтирано, в центъра на Пловдив закипя работна дейност.

Впечатление обаче прави, че реконструкцията не се извършва от фирмата строител на площада „Драгиев и Ко“. Дейност упражняват външни строители, наети от компанията, сложила ледената пързалка. Притеснителното е, че в момента за основа под настилката се слага обикновен пясък, а не кварцов, с какъвто преди три години бе изграден целия площад.

 

TrafficNews научи, че фирмата, поставила ледената пързалка, са се свързали с „Драгиев и Ко“, за да направят ремонта. След представяне на офертата, те са отказали, тъй като им идвало скъпо. Именно поради това те отказали и избрали обикновения пясък.

Разликата в цената на материалите е близо седем пъти по-ниска. Но това само по себе си може да окаже влияние върху издръжливостта на така направената настилка. Практиката показва, че по подобен тип площади не случайно се полага кварцовата основа, тъй като тя издържа повече на влага и външна намеса, като не позволя компрометиране. 

По-притеснителното в случая обаче е, че при намесата на външна фирма участъците, в които са работили те, петгодишния гаранционен срок на настилката ще отпадне.

Припомняме, че приблизително 400 кв. метра от настилката бяха засегнати от  ледената пързалка. Експерти посочиха, че площадът от Партийния дом до частта му на съоръжението над „Гладстон” е на пясъчна основа и плочите не са лепени. Заради постоянната техника на заледяване на пързалката, вода е влязла през фугите, които са направени като дренажи. Поради това се е получило надигането и разместването на плочите.