Рекорден брой участници на дефилето “Вино и гурме“ в Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 14:19, 28.04.2021

Рекорден брой участници - 27 изби и 12 производители на храни, ще участват в осмото издание на дефилето Вино и гурме на 8 и 9 май в Пловдив. Те ще представят продукцията си 10 в локации в центъра на града – резиденция Тракарт, къща Бирдас, експозиция Георги Божилов-Слона, бар Конюшните, експозиция Икони, Етнографски музей, къща Георгиади, къща Иван Черноземски, ресторант Алафрангите и резиденция Тракийски стан.


Щастлив съм, че за поредна година подкрепяме този проект, който има принос към увеличаването на туристите в Пловдив. В новата наредба за туризма ще дефинираме ясни критерии за туроператорите, които да реализират други събития в града. Те няма да имат такава културна насоченост, но ще допринесат града ни да се популяризира отново като атрактивна туристическа дестинация, каза зам.-кметът Пламен Панов.


Благодарност за партньорството с Община Пловдив изрази председателят на Съвета по туризъм и организатор на дефилето Любозар Фратев.


Месец май е чудесен, но ние исаме да го направим още по-привлекателен в Пловдив. Общината, въпреки трудната ситуация, ни подкрепи. Посетителите ще имат неповторимата възможност да опитат най-различни вина. Ще ги има познатите жетони, чаши и дегустационни комплекти. Отново ще излъчим най-добрите вина, избрани от комисия начело с доц. д-р Христо Спасов. Посетителите също ще избере своето любимо вино, каза Фратев.
Във фестивала ще се включат доброволци от Медицинския университет и Университета за хранителни технологии.
Пловдив е средище на винопроизводителите, както и на гурме културата. Затова неслучайно градът е домакин на това събитие. Ще ви кажа, че този фестивал има и добавена стойност. Много от нашите възпитаници са доброволци, някои от тях си партнират с конкретни участници през цялото си следване – още от 1 курс, а често след това ги наемат, каза доц. д-р Спасов.


Тази година фестивалът ще представи и атрактивна програма с участието на солисти от младежкия камерен оркестър Франк Мартен Плейърс, танцово предизвикателство Jerusalema, хорова формация Евмолпея. Ще има игри, рисуване върху чаши за вино, винени турове.