Рекорден брой доброволци за “Мисия Лаута“ 4

  • от PlovdivTime
  • 13:03, 23.03.2024

Рекорден брой доброволци се включиха в "Мисия Лаута" 4. Сред тях са кметът на Пловдив – Костадин Димитров и председателят на Общинския съвет – Пловдив Атанас Узунов. Деца, ученици и жители на квартала и Пловдив също са част в почистването на един от най-големите паркове в Пловдив. Тази година събието съвпада с "Часът на Земята" - най- мащабната инициатива за опазване на планетата.

Общинските предприятия „Гради и паркове” и „Чистота”, както и доброволци от "Браво, Пловдив" започнаха активно да събират падналите дървета и клони. 

Сборният пункт бе от западния вход на парка - Паркингът до „Парк хотел – Пловдив“, където се раздават ръкавици и други помощни средства. 

Кметът на район „Тракия“  Георги Гатев заяви, че тази година ще бъде почиствана западната страна на лесопарка, като в следващите дни ще бъдат отрязани опасни клони от „Градини и паркове“. Те ще бъдат събрани заедно с падналата дървесина по време на голямата акция.

Паралелно с подготовката за „Мисия Лаута 4” , БРАВО, Пловдив! стартира и кампания за набиране на средства за изготвяне на пълно предпроектно проучване,  което има за цел да установи и документира цялостната ситуация в лесопарка. То ще бъде и в основата на задание  за изготвяне на цялостен проект за опазване и възстановяване на парка. Проучването ще покаже и прогнозната стойност на инвестицията, необходима за обновяването на лесопарка.

Партньори в инициативата „Мисия Лаута“ 4 са:

Доброволно формирование  „ Пловдив 112“
Аварийно спасяване „Пловдив“
ОП „Градини и паркове“
ОП „Чистота“
Trafficnews.bg
Джудо клуб „Гладиатори“
АСТК „Тракия“
АСКК „Тракия“
Волейболен клуб „Марица“
Доброволци от "Втори дом"
Фенклуб "Локомотив"
Отборът по борба на "Локомотив"