Река Марица с велоалеи и атракции? Трябват поне 60 млн. лева, ще се търсят от Европа

  • от Благовест Андонов
  • 19:24, 16.10.2020

Проектът за социализация на река Марица е изключително трудно да се реализира с финансови средства на Община Пловдив, или да чака пари от държавата. За това призна кметът Здравко Димитров. Според него са нужни поне 60 млн. лева, за да може коритото на реката в градската среда да се превърне в предпочитано място за отдих.

Макар в бюджета на Пловдив в началото на годината да имаше 36 хил. лева за проекта на социализацията на реката, нищо не бе направено по него.  Според градоначалника един от вариантите е да се търси финансиране от Европа за проекта.

На първо време в следващия бюджет на града ще се заложат средства за почистването на коритото на реката, което е в доста лошо състояние.  Отделно трябва да се укрепят подпирните стени. Това пък може от своя страна да доведе до проблеми при обилни дъждове и реката да излезе от коритото. От Община Пловдив смятат да търсят финансиране за мащабно почистване на коритото през Комисията за бедствия и аварии.

Самият проект за социализиране на реката вече претърпя един крах.  През 2019 година вече бившият екоминистър Нено Димов прекрати преписката на РИОСВ за проекта за екологичната оценка.

Заповедта бе подписана на 24 април 2019 от Димов, като през май същата година Административният съд в Пловдив излезе и с решение относно жалбата на ОВОС-а. Той бе атакуван от три организации, сред които „Професионален клуб по спортен риболов Олимпик 2002“ и „Българско дружество за защита на птиците”. Още преди магистратите да вземат решение, съдът бе прекратил делото заради намесата на екоминистъра.  След заповедта на Димов от РИОСВ са върнали проекта на Община Пловдив за оценка на съвместимостта с предмета и целите за опазване на защитените зони, в съответствие с указанията на министъра.

Тогава градските власти представиха като основна цел на проекта да се подобри привлекателността на река Марица и зоните около нея чрез създаване на система от пешеходни пространства с обща визия. Така дейностите предвиждат модифициране на речното корито /едва 50 метра от общо 140 метра ширина на коритото ще бъдат пълни с вода.

Така нареченото социализиране ще включва обособяването на велоалеи и пешеходни алеи, както и пешеходни подходи. В проекта е включен и нов пешеходен и веломост между Гребната база и „Марица Гарднънс”. Той трябва да бъде свързан с велоалеите, които ще бъдат направени по поречието на реката.

В идейния проект на „Проджект планинг енд инвестмънт“ са заложени уширения на алейната мрежа, които позволяват доближаване до коритото на реката. Предвижда се изграждането на детски площадки и зони за стрийт фитнес, както и кътове за отдих с пейки. Предложеният вариант се обогатява, като се прибавят нови уширения на проектните алеи, зони за плажуване и плажни спортове със съответните съоръжения, изграждат се връзки посредством алеи между съществуващите стълбищни клетки в близост до стената и проектните алеи.