Регионален исторически музей–Пловдив с две експозиции на 3ти март

  • от PlovdivTime
  • 18:20, 01.03.2021

Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции на 3ти март- „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1. Те ще приемат посетители от 9.00 до 17.00 часа.

Деца до 7 години имат възможност да посещават обектите безплатно, предвидени са промоционални билети за семейства с деца.

Подредена в една от най-емблематичните и красиви възрожденски къщи по Трихълмието, експозицията проследява историята на градa от XV до XIX век. Богатият веществен, документален и снимков материал дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало под тепетата – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите.

В залите на първия етаж пловдивчани ще се натъкнат на представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост, чиято кулминация е Руско-турската освободителна война и подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.

Всяко семейство ще получи изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)” или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” по избор. Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение” и фотоалбум хармоника „Първо българско изложение”. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Експозициите са изцяло съобразени с противоепидемичните мерки.