Разправата с Манол Пейков е позор за Общинския съвет

  • от PlovdivTime
  • 09:23, 19.05.2017

от Руслан Йорданов

Общинският съвет в Пловдив вчера се превърна в арена на долнопробно активно мероприятие срещу един уважаван общественик и издател. С мнозинство от 33 гласа местният парламент изхвърли Манол Пейков от Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ по фалшиви обвинения, скалъпени от двама съветници от БСП и ГЕРБ.

Предложението дойде, след като Ангел Иванов от БСП запита защо фондацията ще субсидира книгата на Пейков, която е озаглавена „Махалата” и е свързана с участието на Столипиново във фестивала Европейска столица на културата (ЕСК). Книгата трябва да бъде от 60 страници, като 30 са на български и 30 - на румънски. По думите на Ангел Иванов според разчета на разходите една страница превод би струвала около 300 лева. 

Той направи сравнение с неговите книги, които е издавал, където в най-скъпия вариант за превод струвал около 9 лева/страница, предава Trafficnews.bg.  Управителят на фондацията Кирил Велчев обясни, че цената на въпросната книга била 8000 лева.

Въпреки това след изказването на съветника от социалистите, Гошо Къчков от ГЕРБ предложи Манол Пейков да бъде изкаран от управителния съвет на фондацията. Причината – да няма съмнения в конфликт на интереси.

Общинският съвет без забавяне унищожи репутацията на Манол Пейков, който е управител на едно от най-уважаваните български издателства  - „Жанет 45”. Никой не си направи труда да провери фактите или да изслуша набедения в престъпление. 

Истината се оказа точно обратната - Пейков не само не е възнамерявал да се възползва от бюджета на фондацията, която отговаря за провеждането на Европейска столица на културата 2019, но е предложил да издаде без пари антропологичното изследване. Редица членове на управата на „Пловдив 2019“, които са присъствали на заседанието, свидетелстваха, че той многократно е обещал да отпечата безвъзмездно книгата.

„Предложението за освобождаването на Манол Пейков и впоследствие гласуването на Общинския съвет се основава на липсваща фактология и в този случай не може да бъде окачествено по никакъв друг начин освен като спонтанно решение, което е неприемливо за Пловдив - Европейска столица на културата.

Настояваме за прекратяване  на подобен тип инсинуации и омаскаряване на обществения ангажимент на Манол Пейков. Настояваме да се преразгледа Решението на Общинския съвет.  Всеки един от членовете на УС на ОФ „Пловдив 2019”  е заложил авторитета си, дарил е компетенциите, времето и сърцето си на една достойна кауза, което не бива да бъде подценявано и да се тълкува недобросъвестно.

Готови сме да защитим хората и дейността на Фондацията публично и по всяко време!“, заявиха в безпрецедентно остра декларация членовете на УС на „Пловдив 2019“ от гражданската квота Мариана Чолакова, Милена Чакандракова, Любозар Фратев и Пенка Калинкова.

След като мръсната интрига излезе на светло, двамата съветници, които подведоха Общинския съвет – Иванов от БСП и Къчков от ГЕРБ, затънаха в невнятни обяснения пред „Под тепето“, без да изпитат ни най-малки угризения, че са злепоставили напълно невинен човек. Останалите им съучастници от местния парламент също си измиха ръцете от скандала.

Политическата машинация в ОбС идва в критичен за подготовката на Европейска столица на културата 2019 момент. Оперативното ръководство на „Пловдив 2019“ и членовете на гражданската квота през последните месеци нееднократно биха тревога, че се трупа огромно закъснение заради обещаните и недадени от държавата 20 млн. лева, които трябва да отидат за културното съдържание на домакинството.  Продължаващото безхаберие на правителството и парламента заплашва с провал изпълнението на програмата за 2019 г.

Същевременно кметът Иван Тотев пусна в ход и друга комбинация – направи  Александър Държиков зам.-кмет по културата на овакантеното от Амелия Гешева място. Държиков, който досега бе зам.-шеф на ДАИ-Пловдив и е бивш зам.-кмет по транспорт и обществен ред, по същество ще командва парада на Европейската столица на културата.

Той замести Тотев и на поста председател на УС на „Пловдив 2019“, която ще разпределя въпросните милиони, в които са вторачени много чифтове очи. Културната общественост под тепетата бе хвърлена в смут от натоварването на „автоинструктора“ с огромната власт и отговорност по изключително важния за Пловдив и България проект.  

Очевидно, мнозина в управляващите среди виждат домакинството през 2019 г. като идеална възможност едни пари да си сменят собственика, а не толкова като историческа мисия. И не се кахърят особено от надвисналата опасност проектът да се издъни.

Зад разправата с Манол Пейков прозират и тънки политически сметки, доколкото той е и основател на новата партия „Да, България“, която е трън в петата на управляващите. Публичната екзекуция на издателя от страна на съветниците, част от които не се ползват с добро име в обществото, нарушава и един фундаментален принцип – „Заедно за Пловдив“, който всъщност е и официалният девиз на ЕСК.

Успехите на града в последните години се дължат до голяма степен и на това, че политици, общественици, предприемачи и културни дейци с различни политически убеждения и принадлежности успяха да се обединят и да действат като сплотен отбор в името на града и голямата цел.

Затова изгонването на издателя по лъжливи обвинения е на път да посее раздори и разделения сред пловдивската общественост, от които никой няма да спечели, а ще загубим всички. Опитите на кметската управа и големите партии да разчистят и притиснат до стената гражданската квота в „Пловдив 2019“, а също и да наложат непрозрачен стил на управление на колосалните финансови ресурси, няма да свършат добре.

Здравият разум диктува, че управляващите общината кръгове от различните партии трябва много внимателно да преосмислят последните си пакостни действия, преди общественото търпение да е изчерпано напълно.