Рашидов откри 48-мото НС, депутатите се заклеха във вярност на народа

  • от PlovdivTime
  • 09:22, 19.10.2022

С тържествено заседание откриха 48-мото Народно събрание на България. С присъствието на 235 депутати бе достигнат кворума за откриване на първото заседание.

Най-възрастният от тях – Вежди Рашидов- би първия звънец.. Той заяви, пред колегите си , че нужда от агресия няма.

„Потънали в кризи, затъваме дълбоко в познатата антиутопия. Колкото по-дълбоко влизаме в нея, толкова повече страдаме. Така докога? Затова ви моля, колеги, мислете. Нека когато се изправяме тук на трибуната помним, че всеки от нас има живот, достойнство и близки. Нека спорим, но не се обиждаме. Нека се борим, но да не се убиваме. Знам, че бъдещето е светло, а миналото тъмно. Пак ви моля, колеги, мислете“, каза Рашидов в речта си.

Той помоли за смирение и пожела на добър час на 48-мото НС.

Припомняме, че вотът на 2 октомври определи 7 партии да влязат днес в парламента.

Народните им представители положиха клетва в името на България.

На първото им заседание депутатите трябва да изберат председател на парламента. Именно изборът на председател е първият тест за новите народни избраници могат ли да излъчат мнозинство, около което да се сформира правителство. Четирима са номинираните за най-високия пост в държавата - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев - от "Продължаваме Промяната", Кристиан Вигенин - от "БСП за България" и Петър Петров - от "Възраждане".

 

 Няколко депутати от "Възраждане" не се изправиха на крака на химна на Европейския съюз.