Рапърът DRINK е един от арестуваните за хулиганската проява на Паметника на Съедниението

  • от PlovdivTime
  • 15:50, 28.11.2022

Пловдивският рапър Никола Дринков – DRINK е един от арестуваните за хулиганската проява с джипове на Паметника на Съедниението, научи TrafficNews. След наша публикация по повод грубото нарушение, служители от Второ РУ се самосезираха. Арестуваните са мъже на 23 и 25 години, които посочили пред властите, че искали да снимат музикален клип. Именно това е причината да изкачват високопроходимите си автомобили по стълбите до постамента на паметника.

Стана ясно още, че другият арестуван Д.М. - 25-годишен мъж, има предишнo осъждане. Двамата нарушители са били задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. Случаят е докладван на районен прокурор. 

От Районна прокуратура съобщиха, че е образувано досъдебно производство и е разпоредено шофьорите, които се покатериха с джипове на паметника на Съединението, да бъдат привлечени като обвиняеми.

По отношение на двамата днес ще бъдат повдигнати обвинения за това, че са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост, и е извършено при управление на моторно превозно средство – престъпление по чл. 325, ал. 3, вр. ал. 2 от НК. Те ще бъдат освободени от ареста срещу гаранции от 2 000 лева. След привличането им като обвиняеми наблюдаващият прокурор от РП Пловдив ще разпореди на основание чл. 69а от НПК временно да бъдат отнети свидетелствата им за управление на МПС.

За това деяние законът предвижда наказание до пет години лишаване от свобода, както и лишаване от право на управление на моторно превозно средство.

"Според мен задържането на двамата младежи законово не е издържано. Не може вчера по обед да ги викат в полицията, да ги разпитат, след това да ги пуснат, а няколко часа по-късно да ги извикат отново и да ги задържат за 24 часа, защото от прокуратурата така са поискали. Според мен няма нарушение по чл. 325 от НК", коментира за TrafficNews адвокатът на Дринков - Пламен Бонев. 

На видеоклип, който е бил разпространен в социалните мрежи, е видно, че през нощта на 25 срещу 26.11.2022 г. джип изкачва стълбите на Паметника на Съединението, където вече е паркиран и втори автомобил. По случая не е бил подаван сигнал до прокуратурата или полицията. След като се е запознал с въпросния видеоклип, Районният прокурор на РП-Пловдив се свързал с Директора на ОДМВР Пловдив с оглед предприемане на незабавни действия по установяване на извършителите. В полицията е образувана предварителна проверка, в хода на която в рамките на едно денонощие двамата извършители са установени и задържани за 24 часа по ЗМВР.