Пуснаха за проектиране новата пътна връзка в Пловдив – продължават бул. „Санкт Петербург”

  • от Благовест Андонов
  • 11:59, 18.12.2021

Община Пловдив пусна обществена поръчка за проектирането на продължението на бул. „Санкт Петербург”. Това се случва в момент, който северното платно на булеварда е затворено за ремонт и създава истински транспортен хаос в района.

Поръчката е за 100 000 лева с ДДС, като бъдещият изпълнител освен ремонта, трябва да бъде и авторски надзор, когато стартират строително-монтажните дейности.

В описанието на поръчката е записано, че  булевард “Санкт Петербург“ е основна транспортна артерия на Пловдив. Продължението на изградения вече булевард в североизточна посока е предвиден габарит с две улични платна и средна разделителна ивица. Съгласно действащ регулационен план са предвидени автобусни спирки в специално предвидени за това „джобове“.

Проектната разработка ще включва изцяло нова пътна връзка, като се предвижда реконструкция за съвсем малък участък в началото на обекта, където има съществуващ паркинг, непосредствено до кръговото кръстовище на бул. „Санкт Петербург“ с бул. „Освобождение“. В останалата си част е незастроена територия, частично залесена. Целта на настоящата обществена поръчка е да се възложи изработването на работен инвестиционен проект. Начална точка на обекта ще се приеме кръгово кръстовище на бул. “Санкт Петербург“ с бул. “Освобождение“, а за крайна точка на обекта елипсовидно кръстовище на ул. „Ягодовско шосе“ с бул. „Цариградско шосе“.

 Проектът трябва да е съобразен с приложените технически изисквания и условия и да се обвърже ситуационно и нивелетно с изградените вече пътни платна, пресечни улици и съществуващите прилежащи обекти. Да се осигури оптимално използване на приложената регулация, без да се налагат отчуждителни процедури и оптимално запазване на съществуващите дървесни видове.

Едва след като се направи проекта ще се знае и точната количествено-стойностна смета. По първоначални стойности, проектът трябва да струва около 10 млн. лева. Те могат да се заложат в Бюджет 2022.