Пуснаха поръчката за пробива под Водната палата на инженеринг, строят го за 600 дни

  • от Благовест Андонов
  • 11:53, 02.12.2021

Обществената поръчка за реализирането на пробива под Водната палата вече е пусната и видима в профила на купувача. Тя е на стойност от 9,280 млн. лева с ДДС , като оферти ще се събират до 31 декември. Кръстовището на две нива е и първият обект от заема от 40 милиона лева за инфраструктура.

Впечатление прави, че поръчката е на инженеринг. Това означава, че фирмата ще направи и работен проект за пробива. Той имаше изготвено техническо задание, което бе платено от Община Пловдив през 2013 година.

Тогава софийската фирма Вектор бул  разработи проекта на три етапа, като първият е изграден – кръговото кръстовище, което е и в момента на „Цар Борис III Обединител” с „Марица – Юг”. За преминаването на две нива от фирмата са изготвили 13 варианта.

Вероятно причината за инженеринга е, че проектът е на 8 години и актуализацията му ще бъде изключително сложна.  На практика фирмата изпълнител ще даде и решение как да се преминава през кръстовището.  Вариантите са с кръговото кръстовище сега на второто ниво,или кръстовище без леви завои, или със светофари във всички направления.

Комисията, която ще оценява фирмите, ще нареди предложенията по съотношение 60/40 най-ниска цена/качество на техническото предложение.

Изпълнителят на проекта ще трябва да направи пробив с общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез.   В сумата са включени и всички развръзки. Срокът за изпълнение е до 600 дни.