Пуснаха още една поръчка за новия лъч на Околовръстното на Пловдив, стартира в началото на 2021 г.

  • от Благовест Андонов
  • 13:30, 07.12.2020

АПИ продължава с активните си действия за реализирането на новия лъч на Околовръстното шосе на Пловдив. Докато тече голямата поръчка за 42 млн. лева за избор на строител, от Пътната агенция са пуснали процедура. Тя е за избор н изпълнител за изготвяне на комплексен доклад и упражняване на строителен надзор на връзката между Скобелева майка и пътя Пловдив – Асеновград.  Тя е на стойност от 750 000 лева, като  оферти ще се събират до 7 януари. Това означава, че изпълнител по тази процедура ще има до края на месец март, ако няма обжалвания.

В същото време се очаква скоро от АПИ да обявят които фирми отиват до отварянето на ценовите оферти за строителството на новия лъч. От последния публикуван протокол  става ясно, че
7 от 12-те фирми за строителството на югоизточния обход на град Пловдив отговарят на условията, зададени от АПИ в обществената поръчка.

Допуснатите директно към втората фаза на поръчката са най-големите строителни фирми, участващи в процедурата- Консорциум България 2020 ДЗЗД с водещ партньор Щрабаг, „Трейс Холд груп”; Обединение "Геопът Скоблева майка", в което участват: Геострой АД и Пътстрой-92 АД; ГБС – Инфраструктурно строителство”;”Джи Пи груп”, „ИСА 2000” и „Инжстройинженеринг”.

Останалите  5 фирми в процедурата са имали забележки към документацията, които трябва да отстранят в 5-дневен срок. Ако не го строят то ще бъдат отстранени от поръчката това са -  „Каро Трейдинг”, консорциумът с „Парсек груп” и „Растер-Юг”, обединение с ПСТ Груп и „Пътинженеринг” , Европейски пътища и „Грома холд”.

Индикативната стойност за трасето от 4,8 км е 42 млн. лв. без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. С построяването на обхода транзитният поток, идващ от АМ „Тракия“ и Свиленград, в посока път II-86 Пловдив - Асеновград и Смолян, ще бъде изведен от град Пловдив

Трасето на обходния път ще започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на ж. п. линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив – Асеновград. Новият път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив - Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети.

Новата пътна артерия ще улесни транзитното преминаване от общините Куклен и Асеновград към АМ „Тракия“ и „Марица“, а оттам до ГКПП „Капитан Андреево“, с което ще се облекчи значително натовареното движение в град Пловдив. Строителните работи трябва да приключат в рамките на 18 месеца.

Това означава, че със завършването на двете процедури строителството на шосето може да започне през март 2021 година, като завърши до края на 2022 година.