Пуснаха още една бариера в центъра на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:34, 02.10.2020

Бариерата на ул. „Дондуков“ в Пловдив вече е работеща. На място има и служители на „Общинска полиция“, които следят за режима за достъп на граждани с автомобили. Всеки, който има издаден до момента от Община Пловдив хартиен пропуск, може да преминава, като това се отнася и за живущите в зоната, след като представят лична карта.

Предстои да бъдат раздавани електронни чип карти на хората, които работят и тези с постоянен адрес в района на улиците „Дондуков“, „Найден Геров“, „Май“ и „Тодор Каблешков“ За целта е необходимо желаещите да подадат заявление в Община Пловдив, а срокът е 30 ноември 2020 г.

„В електронното устройството на бариерата са внедрени интелигентни системи, които ще могат автоматично да четат номерата на превозните средства. Ще има и камери, които ще записват преминаващите, като по този начин създаваме специален ред и достъп на автомобили близо до Главната улица“, посочи заместник-кметът Йордан Ставрев. Той сподели, че все по-често се наблюдава как шофьори навлизат с автомобилите си на самата Главна улица, която е предназначена само за пешеходци, като е забранено дори карането на велосипеди и електрически тротинетки. „Това е изключително опасно и ние предприемаме сериозни мерки за опазване живота и здравето на хората“, допълни Ставрев.

Поставянето на бариерата е с цел сигурност е в съответствие с Генералния план за организация на движението и Плана за антитерористични мерки, приет с решение на Общинския съвет миналата година. Автомобилите със специален режим на: полицията, спешна помощ, пожарната, таксита, куриерски фирми и др. ще имат безпрепятствен достъп. Фирмите доставчици, както и до сега, ще могат да подсигурят обектите, които обслужват, до 9.30 сутринта.

На ул. „Май“ също има поставена бариера, но тя е само изходна, без възможност за влизане през нея, като се спазва посоката на движение.