Пускат поръчката за Колежа и Лаута, Зико държи на качеството

  • от Виктория Петрова
  • 14:44, 16.06.2020

Другата седмица се очаква да бъдат стартирани двете дългоочаквани обществени поръчки за строителството на стадион "Христо Ботев" и стадион „Локомотив“. Това обяви днес кметът на Пловдив Здравко Димитров. 

Той допълни, че при отваряне на процедурата, Общината ще се води от пазарното проучване, чрез което бяха събрани оферти от фирми за индикативната стойност на ремонта на спортното съоръжение на Ботев. 

"Сигурно другата седмица ще бъдат пуснати и двете обществени поръчки, не само за стадион "Ботев", нека не ги разделяме, заедно ще вървят. По отношение на цената - знаете, че има пазарно проучване. Няма да се ръководим от най-високата стойност, но това е пазар и не можем да избягаме от него. Ако не стигнат парите, тогава ще мислим. Отделени са 25 милиона, ако никой не може да се вмести ще се ръководим от най-ниската стойност, но няма да има компромис с качеството", категоричен бе Димитров. 

Той направи и няколко допускания в граници между 25 и 30 милиона. Припомняме, че преди дни стана ясно, че най-ниската оферта за построяването на ст. „Христо Ботев” е била дадена от фирма ПИМК - на стойност 38,9 млн. лева. Останалите четири фирми са дали по-големи оферти - Адлер-ИН“ ЕООД, „ Маридел 2012“  ЕООД,  „Пътинженеринг“ ЕООД и „Сиенит стротелна група“ ЕООД, които стигат до 46,8 млн. лева.

Припомняме, че тези стойности са индикативни и представляват количествено-стойностните сметки за доизграждане на Колежа на база пазарни консултации. 

Димитров коментира и въпросът с останалите съоръжения странично от стадионът на Ботев, като посочи категорично, че трябва да бъдат реновирани, за да се поднови и реално да бъде ефективна за използване цялата спортна база. 

"Трябва да се довършват, едва ли на някой им харесват в това състояние. Винаги съм казвал, ако трябва човек да види как не трябва да се управляват спортни обекти, да дойде в Пловдив - казвам го не за сега, а от 90-те насам. Затова сме най-спортния град с най-лошата спортна инфраструктура", посочи Димитров.