Пускат пак конкурс за директор на най-закъсалата общинска болница в Пловдив

  • от Благовест Андонов
  • 08:59, 21.07.2020

Общинските съветници ще гласуват за обявяването на конкурс за директор на закъсалата общинска болница  МБАЛ „Св. Мина”. Това е четвърто решение за откриването на процедура през този мандат, след като предишните три пъти тя се проваляше. Първите два пъти нямаше нито един желаещ за конкурса, а след това той бе прекратен заради пандемията от COVID-19.

Сега от Община Пловдив искат съветниците да обявят нов конкурс за закъсалата болница.  Кандидатите трябва да са магистри по медицина или икономика и да имат най-малко 5 години стаж по специалността си.   Кандидатите трябва да представят и план за управлението на лечебното заведение за 5 години, като да събеседват и с комисията.

В момента начело на болницата, която трябваше да приема пациенти с COVID-19, е проф. Петър Петров. Той замени д-р Генади Странджев временно начело преди няколко месеца. Вероятно той ще бъде един от кандидатите на конкурса.

МБАЛ "Свети Мина" е в изключително  тежко финансово състояние с над 2 милиона лева дългове, които продължават да растат. Общинските съветници ще гласуват и отпускането на 270 000 лева безлихвен заем на болницата, която да погаси дълговете си към ОББ. Заради кредита сметките на болницата са под запор.

Новата власт се отказа от намеренията болницата да бъде слята с МБАЛ „Св. Панталеймон”, като според ръководителите лечебното заведение може да се оздрави финансово с правилните дейности и реформи.