Пускат мегапоръчка в Пловдив за системи за паркиране, градски транспорт и видеонаблюдение

  • от Благовест Андонов
  • 11:59, 28.12.2021

Мегапоръчка, която да обхваща внедряване на системи за паркиране, електронно-билетна за градския транспорт, както и видеонаблюдение, подготвя Община Пловдив, съобщи кметът Здравко Димитров. Тя ще бъде разделена на няколко позиции, като в момента се изготвят техническите задания за нея.  Идеята е да тя да бъде направена така, за да може отделните системи да се интегрират и  взаимодействат, съобщава TrafficNews.

Освен с нея ще се изгради и изцяло нов център за видеонаблюдение, в който ще бъде преместена общинска полиция и общинска охрана.

„Новата сграда на структурите на сигурността ще бъде в бившето ДКЦ VI на улица „Любен Каравелов”. Имаше идея там да се направи многоетажен паркинг и  поликлиниката бе преместена в МБАЛ „Св. Мина”.  Там обаче няма нужда от такъв паркинг, при положение, че до сградата е мол „Марково тепе”, където има 400 паркоместа. Самата сграда е добро състояние и с неособено голям ремонт ще приеме част от общинските структури по сигурност”, заяви Зико.

Електронно-билетната система за градския транспорт се чака вече близо година. През февруари изтече договорът с „Индра”, а зам.-кметът Тодор Чонов я изключи. Освен беглата демонстрация на системи през лятото, Община Пловдив до този момент не е казала нищо конкретно по нея. В същото време превозвачите напират за въвеждането й, за да получават пари на километър.  Вкарана в общата поръчка, това ще означава, че едва ли до края на 2022 година ще бъде завършена и вкарана в експлоатация.

Община Пловдив връща на Европа 850 000 лева заради билетната системата на „Индра”

Другата система, която ще бъде вкарана в мегапоръчката е за паркирането и Синя зона. Преди няколко месеца Община Пловдив пусна, а след това прекрати такава процедура, която бе за над 3 млн. лева.

Тогава имаше съмнения, че направена по този начин и с това техническо задание, то може да направи паркоматите неизползваме. Предметът й бе за цялостно администриране на Синя зона и паркирането, както и разработването на приложения и нови методи за плащане.

Наднича ли нова „Индра” в Пловдив през поръчка за 3 млн. лева за Синя зона и паркирането?

Последната позиция ще бъде за мащабно изграждане на видеонаблюдение, което ще бъде на инженеринг. В нея ще се заложи и центъра за наблюдение, като в него ще се интегрират и всички останали общински камери.

„Идеята ни е да обхванем всяка една основна точка в Пловдив – не само в централна градска част. Комуникираме с полицията, кои са местата, на които трябва да се поставят камери, за да се предотвратят престъпления и посегателства. Това ще обхваща основни булеварди, паркове и други обществени места”, каза зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев.

Желанието на Община Пловдив е да се прекарат и над 600 км оптични кабели, като се направят и сървъри в новата сграда по сигурност.  Така градската администрация сама ще бъде доставчик на интернет услуги към себе си.

Самите камери ще могат да се ползват и от полицията за пътни нарушения, вандалски актове или други престъпления.