ПУ организира международна конференция за предизвикателствата в прехода към Зелена икономика

  • от PlovdivTime
  • 11:16, 29.09.2021

„Икономически, регионални и социални предизвикателства в прехода към Зелена икономика“ е темата на първата по рода си в България международна конференция, която ще се проведе утре, 30 септември, в Епископската базилика на Филипопол, позната като Голямата базилика, една от най-значимите археологически находки на територията на България. Официалното откриване е от 9:00 часа.

Организатор на мащабното събитие е катедрата „Икономически науки“ към Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ със съдействието на Община Пловдив.

Официални гости ще бъдат директорът на дирекция „Чиста планета“ към Европейската комисия Розалинде Ван Дер Влис, президентът на България (1997-2002 г.) Петър Стоянов, евродепутатите Радан Кънев и Цветелина Пенкова, представители на Министерски съвет и пловдивският кмет Здравко Димитров.

На конференцията ще се срещнат учените и бизнесът, за да дискутират как българската икономика да се справи с прехода и да се възползва от възможностите, които той предоставя. Затова в първия панел ще бъде представен опитът на ЕС, Великобритания, Южна Корея, Китай, Русия и други страни.

Организаторите уверяват, че в рамките на форума ще бъдат обявени интригуващи новини.

Над 30 доклада ще бъдат представени и дискутирани в рамките на мащабното научно и практическо събитие. То ще бъде фокусирано върху ефектите от зеления преход. Сред лекторите и докладчиците на конференцията са световни учени в областта на промените в климата: оксфордският професор Джеймс Никсън, професор Крис де Нюбърг от университета в Маастрихт, двама професори от Финансовия университет при правителството на Руската федерация, доктор Стефка Славова, директор в  Световната банка, и други. От българска страна ще вземат участие учени от БАН, УНСС, Югозападен университет, ПУ, УАСГ, Минно-геоложкия университет и други висши училища.

Един от основните панели, който се организира със съдействието на Тракия икономическа зона, е посветен на секторните ефекти на Зеления пакт върху важни отрасли на икономиката – минната индустрия, енергетиката, строителството, туризма и други.

Рисковете и възможностите пред финансовия сектор и натискът върху бюджета ще бъдат също сред акцентите. Регионалните дисбаланси и социалната цена на прехода, новите зелени работни места и пазарът на труда в условията на зелен преход ще бъдат дискутирани с участието на проф. Йордан Хростосков – бивш вицепремиер и проф. Георги Шопов – бивш зам.министър на труда, както и представители на синдикатите и работодателите.