Птицекрилата кралица Александра украсява Фестивала на пеперудите в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:09, 16.09.2023

Най-голямата и скъпа пеперуда в света – птицекрилата пеперуда на кралица Александра (Ornithoptera alexandrae) ще бъде изложена в зала “Безгръбначни" на Природонаучния музей в Пловдив. Посетителите, които ще се включат във Фестивала на пеперудите, могат да я видят в експозицията.

Видът е открит през 1906 г. от Албърт Стюарт Мийк, колекционер, нает от Уолтър Ротшилд за събиране на естествени образци от Нова Гвинея. През следващата година Ротшилд кръщава вида в чест на Александра Датска.

Женските представители на птицекрилата пеперуда са по-големи от мъжките с подчертано по-кръгли, по-широки крила. Женската може да достигне и леко да надвиши размах на крилата от 25 см до 28 cм дължина на тялото 8 cм. Женската има кафяви крила с бели петна. При този вид има изразен полов диморфизъм. Мъжките са по-малки от женските. Коремът е ярко жълт. Размахът на крилата на мъжките може да бъде приблизително 20 см, но по-често около 16 см.

Екземпляр Африканска лунна пеперуда (Argema mimosae) от семейство Сатурниди (Saturniidae) се излюпи в зала „Тропик“ на Регионален природонаучен музей Пловдив.

Видът се среща в Източна и Южна Африка. Възрастните имат размах на крилата около 10-12 см и дължина от главата до задния издължен край на крилата 12 – 14 cm. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможност да видят атрактивната пеперуда и да я снимат.  

Входът за зала „Тропик“ и експозицията на музея е с редовен билет.