Провал за трети път: Никой не иска Летище Пловдив – удължиха срока за оферти

  • от PlovdivTime
  • 10:39, 29.11.2020

За трети пореден път нито един кандидат не се яви с оферта за концесията на Летище Пловдив. Вчера изтече последният срок за събиране на оферти, но пак нито един кандидат не е поискал аеропорта.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е подписал заповед, с която срокът за подаване на заявления и оферти да бъде удължен с три месеца  - до 25 февруари. Възможно е и тогава никой да не се яви за концесията, предвид кризата с COVID-19 и хилядите отменени полети.

В момента пък текат дела в Апелативен съд – Пловдив за новата част на пистата, а ако делото бъде загубено пак, то летището ще остане без перон.

Последната информация за евентуален инвеститор в аеропорта бе в края на август, когато Община Пловдив обяви, че е имало среща с турски холдинг. Тогава представители на ръководството на компанията се срещнаха с кмета Здравко Димитров, за да представят намеренията си. Бе съобщено, че турски компании, част от холдинга, проучват активно възможността да инвестират в летищетои да развиват товарните превози.  Оферта от тяхна страна обаче не се е стигнало, пише TrafficNews.bg.

 При последното посещение на транспортния министър в Пловдив, той заяви, че по-добрият вариант е да се удължава процедурата по концесията, от колкото да се прекратява

„Ние разчитаме на инвестиционен интерес към Летище Пловдив. Той е изключително важен в контекста на затрудненията, които изпитва авиацията. Имаме много занижен трафик и пътнико поток. Удължаваме срока, за да пропагандираме по по-добрия начин за реализация на самата концесия. Икономическите условия от пандемията са ясни и всеки един инвеститор трябва да направи ясна преценка за пределите и оценка на плана за възстановяване. Интересът ще се появи, когато отговорните институции в авиацията и здравните органи дадат увереност за плана за възстановяване. Пловдив е привлекателна карго дестинация, с възможностите за един голям хъб”, каза пред медиите Росен Желязков през лятото.