Протест пред Общинския съвет заради презастрояването, полицейски кордон пази градските власти

  • от PlovdivTime
  • 10:10, 16.02.2021

Протест пред общинския съвет в Пловдив срещу предложението за застрояването на бившия терен на Кока Кола в район „Източен“ се провежда тази сутрин. Близо 15 протестиращи бяха посрещнати от почти толкова полицаи, които с плътен кордон пазят входа на общинския съвет. Искането на недоволните граждани е да се намалят устройствените показатели на парцела, чийто ПУП бе гласуван на последната сесия в местния парламент. Решението бе върнато от областния управител Дани Каназирева, като днес ще бъде прегласувано.

Кметът Здравко Димитров разговаря с протестиращите, като заяви, че решението ще бъде коригирано и обясни, че тази процедура за ПУП е била започнала още преди той да стане градоначалник. Той пое ангажимент да се допуснат двама представителите на протестиращите по време на точката от дневния ред, пише TrafficNews.

Протестиращите обърнаха внимание пред градоначалника за презастрояването на града, което става все по-голям проблем,  а инфраструктурата е недостатъчна за такъв тип строителство. Кметът отвърна, че за да не се допуска това нещо те трябва да помогнат и за разширението на града към общините „Родопи“ и „Марица“.

На влизане зам.-кметът по устройство на територията Невена Балчева бе посрещната от протестиращите, които й поставиха редица въпроси, сред които дали защитава частни интереси или тези на пловдивчани. Тя отвърна, че винаги приоритет й е подобряването на градската среда и по-голямото озеленяване. Протестиращите поискаха оставката на Балчева, като заявиха, че вече тече подписка и има над 1000 подписа за това. Тя бе съпроводена от недоволните с викове „оставка“ преди да влезе в залата на „Дома на културата:

Припомняме, че на последната сесия предложението мина на ръба с 23 гласа „за”, като този път трябват поне 26 гласа, за да бъде прието. Предложението е промяната да даде на собственика на имота да строи над 190 хил. кв. м РЗП, на имота от 48 декара.

Каназирева върна предложението с мотивите,  че градоустройствените параметри са завишени и неотговаря на Общия устройствен план.