Протест пред местния парламент в Пловдив! 30 пловдивчани не искат ресторант на Сахат тепе

  • от Благовест Андонов
  • 10:14, 25.06.2020

Близо 30 души, предимно младежи, се събрах пред Общинския съвет в Пловдив, за да изразят недоволството си от намеренията  на район „Централен“, да възстанови бюфета на Сахат тепе. Протестиращите искат да се оттегли предложението за строителството и да се направи първо обществено обсъждане. Те не са против облагородяването на самото тепе, но изразяват недоволство на онези 500 квадрата терен да се излива бетон и да се строят сгради.

Кметът на район „Централен“  Георги Стаменов заяви, че първо ще се направи проект за Сахат тепе с необходимите визуализации, като ще се предложат два варианта с и без възстановяването на бюфета и ще се направи обществено обсъждане кой от двата варианта да се избере.

Идеята за възстановяване на ресторанта на Сахат тепе не датира от вчера, но още повече не предвижда "строителство", а става дума за разполагане на стационарни преместваеми обекти /СПО/. Всъщност максималната площ, върху която може да се простира преместваемия обект, който ще трябва да бъде с облик на стария ресторант е 240 кв.м., а 300 кв.м. около него са предвидени за поставяне на маси, където хората да пият кафе и да хапнат. Има влязъл в сила ПУП-РУП, който няма да бъде изменен и който не позволява строителство освен за целите на възстановяване на ресторанта, за който се предвижда СПО. 

Всъщност освен че ще се възстанови, според някои историческия сведения - първият ресторант на Пловдив, създаването на заведение ще привлече хората горе на хълма, като това води до значително повишаване на сигурността в района, но и изграждане на привлекателен облик на тепето - решава проблеми като наркомани по пейки и изхождане във всички части на хълма. И честно казано опитът показва, че ако няма търговски обекти в близост, каквото и да бъде направено по облагородяване на зони - красивата нова визия остава да бъде дом на същите посетители на клоаката и скоро мястото бива доведено до първоначалното си покъртително състояние. Примери много, "оцеляването" на културната сцена на брега на Марица е един от пресните.