Прокурори от Пловдив и младежите на БЧК обсъдиха домашното насилие ВИДЕО

  • от PlovdivTime
  • 18:36, 24.11.2022

Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева се срещна с ученици от Младежката организация на БЧК и проведе с тях дискусия на тема „Не на насилието“. В разговора участваха Анна Викова, заместник-окръжен прокурор, Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив, Ваня Руменова, прокурорски помощник в Окръжна прокуратура –Пловдив,  и адвокатите Мариана Каварджикова и Веселин Ковачев от фондация „Джендър алтернативи“.

Срещата се проведе по повод 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, който е отбелязан за пръв път през 1999 г. с резолюция на ООН.

„Благодаря много за възможността да гостуваме в Окръжна прокуратура – Пловдив и да се срещнем с вас. Доброволците от Младежката организация на БЧК в гр. Пловдив вече са преминали обучение на тези тема и се интересуват каква защита могат да получат пострадалите и какви са възможностите за закрила, които институциите предоставят“, каза Антоанета Саралийска, специалист „Младежка дейност“ в БЧК, гр. Пловдив.

Окръжният прокурор Ваня Христева посочи, че жените и децата са най-уязвимата група, засегната от домашно насилие. „То може да бъде физическо, емоционално, психическо и икономическо и ако станете свидетели, трябва веднага да се обърнете към компетентните институции, за да могат нуждаещите се да получат бърза и навременна помощ“, допълни прокурор Христева.

Още вижте във видеото:

Заместник-районният прокурор Атанас Илиев обясни за престъпленията, свързани с домашно насилие, и мерките за незабавна защита след получени сигнали.

„Ако вашият партньор ви спира да се виждате с приятели, удря ви, проверява постоянно къде сте, обижда вас или член от семейството, заплашва ви с физическа саморазправа, то всичко това е домашно насилие“, обясниха участниците в срещата пред представителите на Младежката организация на БЧК.  Адвокатите от фондация „Джендър алтернативи“ Мариана Каварджикова и Веселин Ковачев говориха за   действието на Закона за защита от домашно насилие, за правата на пострадалите и към кои институции да се обърнат при нужда от помощ.  На учениците бяха раздадени и брошури на тема: „Домашното насилие засяга всички нас. Потърсете помощ. Сега“.

Срещите между учениците и прокурорите от Окръжна прокуратура – Пловдив ще продължат и занапред по други правни теми.