Проф. Мурджева: Няма доказателства какъв ще е имунният отговор при смесването на две различни ваксини

  • от PlovdivTime
  • 17:22, 19.04.2021

Ако сте имунизирани с първа доза на ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека” и не сте проявили сериозни нежелани реакции, препоръката на специалистите е да си поставите и втората доза от същия препарат. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на Националния ваксинационен щаб.

„Към настоящия момент никой не може да каже какъв ще бъде имунният отговор при смесване на две ваксини и имунизиране с втора доза на „Пфайзер” вместо "АстраЗенека", тъй като такива проучвания не са правени”, посочи проф. д-р Мариана Мурджева, клиничен имунолог и ректор на Медицинския университет в Пловдив. 

Според нея решението за имунизиране с две различни ваксини, което бе взето от здравните власти, цели получаване на един и същ имунен отговор – образуването на антитела срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина.

„Това ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа да смесват ваксини, но имаме ли друг избор за тези лица, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на „АстраЗенека” и не желаят да получат втора? Единственият начин да се завърши имунизацията при такива лица е да се предложи втора ваксина, както са го направили други големи европейски страни като Германия и Франция”, каза проф. Мурджева.

И обясни, че втората доза трябва да се постави не по-рано от 84-ия ден, защото такава е препоръката на „АстраЗенека”. Тя ще играе ролята на бустер ефект – ще подпомогне организма да изработи един много по-добър имунен отговор.