Проф. Ангелов: Мерките могат да се променят, самолечението с антибиотици може да е пагубно

  • от PlovdivTime
  • 11:14, 12.11.2020

Мерките, които от днес ще влязат в сила са взети след задълбочен анализ и разговори с експерти и всички потърпевши страни. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадина Ангелов. Той заяви, че е възможно да бъдат направени локални промени или такива на национално ниво, в случай, че ситуацията се променя.

„Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол в страната. Относно училищата сме приели, че навсякъде, където има 15% от учениците със симптоми на коронавирус, то цялото школо се извежда в онлайн форма на обучение.  Това е рамката за цялата страна. Отделните мед. щабове по области ще могат да надграждат тези мерки спрямо ситуацията. Имаме изключително добра координация с всички областни щабове и там където контрола не е толкова добър се налагат допълнителни мерки. Има една мярка, която много се коментира и е свързана с ограничаването на хората, които са над 65 години и пазаруването. До нея стигнахме след изключително задълбочени разговори“, заяви министърът.

Решението към момента е да бъде осигурен зелен коридор от 8 до 10 часа, като това може да бъде променено.

„Наясно сме, че предстоят дни, в които имат занижаване на температурите и мъгли, ако това се случи този зелен коридор ще бъде изместен следобед. Ако виждаме, че има струпване на хора, то този коридор ще бъде удължен. Нека видим как тази мярка ще бъде приложена и ще вземем решения.  Очакваме да има затруднение в малките населени места, където зареждат хранителните стоки в по-късен час. Това също ще бъде коментирана с кметовете на места“, заяви Ангелов.

Той подчерта, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на излекуваните пациенти на дневна база, като достигаме почти  1000 души на денонощие.

В момента в лечебните заведения има заетост на леглата за лечение на средно-тежки случаи на ковид от 40%, а в интензивните отделения от 23%.

„Числата за динамични, защото тече процес на реорганизация на цялата здравна система. От заетостта прави впечатление, че са натоварени градовете Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен“, коментира Ангелов.

Общият брой на заразен медицински персонал у нас е  3459.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира самолечението и какви лекарства трябва да се ползват за лечение с коронавирус в традиционния брифинг свързан с COVID-19.

"След време болничните заведения ще бъдат изправени пред много тежки дни. На територията на страната има достатъчно количества от всички необходими медикаменти. 4300 фалкона пристигнаха вчера, 500 флакона. На територията има достатъчно количество, но всички ги изкупиха, но хората се водят от страх, а не от разум. Този страх води до грешни решения."

"Създадохме организация да се раздадат на бременните жени. Имаме оставени и телефони, на които бременните могат да звънят. Азитромицинът съществува под различни търговски имена. Допълнително на българския пазар ще бъде вкаран 60 000 опаковки. Азитромицинът и който и да е друг антибиотик и антимикробно средство не лекува коронавирус. Той трябва да се назначи от лекар като част от мерките. Започването на антибиотик без причини води до тежки последствия. Всичките тези неща са важни хората да ги чуят. Има достатъчно количества медикаменти. Въпрос на логистика е там където има затруднение да се доставят.", обясни министърът. 

Приемът на кортикостероиди без консултация с лекар може да има фатални последици, предупреди той.