Проектът за снабдяването на Пловдив с планинска вода пред провал

  • от Благовест Андонов
  • 20:40, 07.11.2020

Един от най-дългоочакваните проекти на Пловдив и целия регион – за снабдяването с чиста планинска вода от каскада „Въча- Доспат”, отново може да се забави значително. Причината е, че основополагащото за реализацията на проекта - предпроектните проучвания може и да не успеят да бъдат направени по сега действащия договор.

Оказва се, че българо-израелската фирма "Аш Индъстрийс" ООД изпитва сериозни проблеми с направата на документацията и самите проучвания, като най-вероятно няма да могат да изпълнят ангажиментите си в срок. През лятото на 2019 година те спечелиха обществената поръчка от Областна управа за реализацията на прединвестиционни проучвания за обект "Водоснабдителна система за водоснабдяване на Пловдив и населени места от област Пловдив от каскада  "Доспат - Въча". Поръчката бе на стойност от 350 000 лева, като те трябваше да направят докладите до края на 2020 година. До този момент обаче няма нито един междинен доклад от фирмата.

TrafficNews научи, че фирмата не може да вземе основни документи от държавните институции, като ВиК, Басейнова дирекция и други, тъй като не притежава право да борави с класифицирана информация. За въпросните документи се изисква най-ниската степен до достъп до подобен тип информация, като повече фирми в тази сфера имат подобни права. Доскоро обаче фирмата не е разполагала с такава, а поради това от държавните институции не са могли да й предоставят, тъй като е нарушаване на закона.

Областният управител Дани Каназирева потвърди, че има проблем с поръчката и тя не е оптимист, че ще бъде завършена.

„Аз и моят екип заварихме този договор, като ние осигурихме изплащането на аванса. Помагахме логистично за изпълнението му, имахме няколко срещи, но дали заради COVID кризата или по друга причина, ние досега нямаме нито един междинен доклад. Това ни притеснява, че предпроектните проучванията няма да завършат навреме”, каза Каназирева. Тя допълни, че договорът с фирмата е бил удължен с няколко месеца заради кризата, но отново няма промяна в положителен аспект.

„Ще изчакаме да видим дали ще внесат проучванията. В договора е разписано, не зависи от мен – има ясни срокове с ясен предмет на действия. Ако това не се случи, който и да е областен управител  аз  или този след мен– няма какво да се направи”, обясни Каназирева.

Фирмата трябва да изготви геоложки, хидрогеоложки и геодезически проучвания, изготвяне на хидравлични модели, анализ на качеството на водата от съществуващите водоизточници, на качеството на суровата вода от бъдещия водоизточник, както и подготовката на социално-икономически анализ, а също и на разходите и ползите и други. Проектът предвижда по 18-км трасе от Въча по гравитачен път да снабдява Пловдив и областта с вода от планината.