Продават емблематичен ресторант и паметник на културата в Пловдив

  • от Виктория Петрова
  • 21:22, 21.11.2022

Един от най-емблематичните ресторанти в Стария град на Пловдив търси нови собственици. Ресторант "Алафрангите" в пуснат на пазара за 750 000 евро.

Сградата, вдигната през 1864 година, носи името на един от характерните елементи в интериора на българските възрожденски къщи - алафрангата, която представлява декоративна ниша, буквално - „по френски маниер“. Ранно ренесансовата сграда и до днес пази две алафранги в непокътнат вид. Не случайно тя е и единичен паметник на културата. 

За по-възрастните пловдивчани ресторантът ще остане в спомените им от едни от съдбовните събития в живота им - сватби, кръщенета и лични празненства. Ренесансовите му трапезарии са останали запечатани на хиляди снимки. 

И до днес къщата, чието приземно ниво се използва за ресторант, а останалите два са жилищни, е запазила автентичния си вид. Резбованите тавани, стенописи и плочници от дялън камък са само част от елементите, които напомнят за прехода от традицията към модерността в градската архитектура през епохата на Възраждането.  

В цената е включен терена от 339 кв.м., триетажната къща, която е със застроена площ от близо 100 кв.м., още една едноетажна сграда от 44 кв.м. и една маломерна помощна постройка.

През годините "Алафрангите" се е използвала, както за ресторант, така и за многофамилна сграда, а когато се сдобие с нов собственик, той ще реши какво ще се впише в бъдещето на сградата. 

Къщата е едно от малкото предложения на пазара за имоти в района на Стария град, където голяма част от зданията са превърнати в галерии и музеи. Към момента освен нея се продават още няколко къщи, но далеч от класата на паметникът на културата. Има и два свободни терена с големина 650 кв.м. и 1300 кв.м., които се търгуват съответно на цени от 690 евро за кв.м. и 530 евро за кв.м.

Хотел в Пловдив търси нови купувачи за 7,2 млн. евро, продават се още няколко

 TRAFFIC PROPERTIES е част от водеща корпорация, която включва компании, работещи в сферата на охранителната дейност, комуникациите, транспорт, развлекателен бизнес, медии. Агенцията се занимава с посредничеството и консултирането при покупко-продажби на имоти, отдаване под наем, строителство, консултантски услуги, пазарни анализи и други услуги, свързани с имотния сектор. Наред с това компанията предлага съдействие при отпускане на кредити, като работи с Българо Американска Кредитна банка, Банка Уникредит и Райфайзенбанк. TRAFFIC PROPERTIES предлага актуални оферти и разполага с голяма база данни от имоти и купувачи, както и подробна информация и снимки от всички оферти. Агенцията осигурява и всички услуги, необходими на клиента: проект за интериорни решения, изпълнение на довършителните дейности, домоуправа и менажиране на имота, ако е закупен с инвестиционна цел. Подробна информация и консултации можете да получите на тел. 0876797979.