Продължението на бул. „Северен” ще струва 20 млн. лева, правят детелина на Карловския надлез

  • от Благовест Андонов
  • 10:44, 02.07.2020

Община Пловдив е пуснала обществена поръчка за актуализацията на проекта за бул. „Северен”.  Тя ще е с директно договаряне с проектната, който е направил заданието за втория етап на основната пътна артерия.  Стойността на поръчката е 100 хил. лева, като след договора ще бъде направена и корекцията.

Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че актуализацията се прави с цел да се намалят до минимум частните имоти, по които ще минава трасето. Най-съществена корекция ще има на т.нар. „уши” към Карловския надлез. По този начин ще се спести и време и пари за отчуждаването на имоти, пише TrafficNews.

Продължението на булеварда ще свързва Брезовско шосе директно с Карловския надлез. Едното от ушите ще минава през общински терен от страната на Арман махала, където доскоро имаше незаконни къщи.  Друга връзка ще минава през имота на бившето предприятие „Градски транспорт”, от страната на гара Филипово. Там е предвидена и детелина, с което да има цялостна свързаност по външния ринг от Моста на Адата през Карловско шосе, Брезовско шосе до ул. „Победа”.

Индикативната стойност на проекта е 20 млн. лева, но е възможно след препроектирането и обществената поръчка тази сума да падне до 15-16 млн. лева, каза зам.-кметът по строителство.

Първият етап  - отсечката от Брезовско шосе до моста на Адата е струваше около 10 милиона без ДДС и бе част от финансирате по 30-милионния заем. За новия етап се очаква да дойдат пари от заемът, който подготвя Община Пловдив за четирите обекта – „Модър-Царевец”, нов мост над река Марица и басейн „Младост” на стойност около 60 млн. лева.