Продължава битката новите пловдивчани да станат пловдивчани, но засега без успех

  • от PlovdivTime
  • 11:44, 29.03.2021

„Уважаеми, граждани и гражданки,

Уведомяваме Ви, че във връзка с разпреденото в чл.99 в Закона за гражданската регистрация  „всяко лице е длъжно в 30-дневен срок да заяви промяната на настоящия си адрес, като подаде адресна карта за промяната на настоящ адрес в администрацията на район „Южен”….”, така започва съобщение от първо РУ до жителите на комплекс „Оазис”. Вече трета година надписът стои в таблото за обяви на мегакомплекса в „Южен”, напомняйки, че хората са длъжни да си променят адресните регистрации. Въпреки заплахите за глоби, ефект от предупреждението няма и стотици обитатели на комплекса в Кючука по документи нямат нищо общо с Пловдив.  „Оазис” се превърна в нарицателно в Пловдив за жители от други населени места, които идват под тепетата, за да търсят по-добро бъдеще за себе си и децата си, но без да променят своите регистрации. Доскоро едва 20% от комплекса се водеше с „обитаеми” апартаменти, макар вече да се вижда, че почти всички прозорци светят.

Хиляди от новите пловдивчани остават по документи на адрес по родните си места, по различни причини , но преди всичко е, за да се избегнат данъци, такси  и налози.

Към днешна дата никой не знае колко души реално живеят в Пловдив. По време на първата пандемия, когато имаше КПП-та няколко хиляди души си смениха адресната регистрация с реалната, тъй като не можеха да влизат или излизат от града. Това обаче не даде никакъв съществен ефект върху реалните миграционни процеси в Община Пловдив.

Официално в града по настоящ адрес живеят 365 645 души(б.а. към 15 март по справка на ГРАО).  Смята се, че хората, които живеят в Пловдив са поне между 50 000 и 60 000 повече,без да се броят хората от съседните общини, които работят под тепетата.

Само в район „Южен” „нелегалните” пловдивчани се предполага, че са над 15 000 души. Парадоксално броят на хората по настоящ адрес намалява, вместо обратното. Към 15 март 2021 година по настоящ адрес в Кючука и другите южни квартали са 78 129 при 83 457 по постоянен адрес.  През 2019 година те са били 79 384 по настоящ адрес – с близо 1000 души по-малко.

Кметът Здравко Димитров неведнъж заяви, че хората, които ползват услуги в Пловдив се увеличават, но хората носещи данъчния товар остават едни и същи. Иначе казано тези хиляди новопловдивчани, които нямат адреси тук – не плащат и стотника за развитието и поддържането на града.

Проблемът трябва да се реши с националното преброяване на населението през тази есен, когато анкетьори ще чукат от врата на врата, за да видят колко души живеят във всеки един дом под тепетата.