Продадоха 18 общински апартаменти в Пловдив за 5 минути, 9 от тях са за общинари

  • от Благовест Андонов
  • 16:02, 21.12.2020

Общинският съвет гласува анблок продажбата на 18 общински апартаменти от фондовете „Под наем” и „Ведомствен”.  За по-малко от 5 минути и едно гласуване общинските активи бяха дадени за продажба на наемателите в тях.  9 от общинските жилища ще са за служители на градската администрация, а други 9 от наемателите.

Всички цени, на които ще се купуват апартаментите ще бъдат по пазарните оценки, дадени в предложенията от зам.-кмета арх. Невена Балчева. Предложенията за продажба се приеха с 34 гласа „за”, 0 „против” и 6 „въздържали се”, пише TrafficNews.

Според последните промени в наредбите, за да си купи общинар ведомствено жилище трябва да е живял в него минимум 5 години, а за гражданин наемател срокът е 10 години.  Той не трябва да притежава идеални части от имоти на територията на Община Пловдив също така.

Най-много апартаменти бяха продадени в блоковете на ул. „Богомил” 105, където Община Пловдив придоби жилищата преди 10-ина години.

Най-големият апартамент там е за  продаден на Милена Златанова от  91 кв.м. Тя е главен инспектор в отдел „Образование”, като в жилището се обитава от четиричленното й семейство. Пазарната оценка на апартамента е 104 000 лева.

Шефът на ОП „Паркиране и репатриране” Ненко Калакунов ще закупи имота си в този блок, който е от 70 кв.м – пазарната му цена според независим оценител е 78 000 лева.  На „Богомил” 105 апартаментът ще си купи и Надежда Райчева – шеф на отдел в „Местни данъци и такси”. Жилището е 63 кв.м, а сумата е близо 60 000 лева.

Радостина Гюлеметова – технически сътрудник в ОП „Жилфонд”, ще вземе апартамента си на „Богомил” за77 хил. лева, като той е голям 66 кв.м.  Другият апартамент в този комплекс ще се купи от юристконсултът в отдел „Обществени поръчки” Тодор Анчев. Неговото жилище 70 кв.м, а пазарната цена е 78 хил. лева.

Два апартамента ще бъдат продадени и на ул. „Победа”. Единият ще е за Георги Халачев, който е дългогодишен служител в отдел „Образование”. Апартаментът е от 55 кв.м, а цената му – 56 хил. лева. Другият ще е за новата шефка на отдел „Екология” Вяра Колева – цената е 57 000 лева за 55 кв.м.

Главният експерт Лиляна Павлова в отдел „Общински имоти  и жилищна политика” е поискала да купи апартамента си на бул. „Княгиня Мария Луиза” точно до Малката Базилика. Той е на цена от 70 000 лева за 64 кв.м жилищна площ.

Последният общинар, който ще се сдобие с апартамент е Петя Гюнер – експерт в отдел „Финансова политика”. Апартаментът е от 45 кв.м, а пазарната му цена е 51 хил. лева

Още 9 жилища ще бъдат продадени на сесията от фонд „Настаняване под наем”. Четири от тях са в „Тракия”, три в Столипиново,  по един в „Централен” и „Западен”.  Те са с големина от 36 кв.м до 70 кв.м, а стойността им е от 24 000 до 70 00 хил. лева.

Kоментари

коментар
Diyana Ganev
08:37, 23.12.2020
Отговор

Obshinskite imoti sa po zakon za ktainonujdaeshti se xora, kategorizirani po grupi. Kupuvane na takiva imoti ot obshtinski vremenni slujiteli, E zloupotreba sas slujebno polojenie i e prestaplenie .Resotnite dlajnostni lica, shte si imat dosta rabota savsem skoto. Na Bul. 'KNQGINQ MARIA LUIZA, do Malkata bazilika ,darjavata osenka ne otgovarq na oazarnata i corporate, koqto iska da si go zakupi, shte bere qdove, az vi go kazvam. Vervaite mi!

коментар
Някой
16:28, 22.12.2020
Отговор

То винаги е било така с наши и ваши ,които е в общината е облагодетелстван .Защото са по евтини .