Природонаучният представя изложба “От Антарктида до лабораторията в Пловдив“

  • от PlovdivTime
  • 13:28, 01.03.2024

Природонаучният музей в кани пловдивчани и гостите на града на вълнуващо пътешествие с фотоизложбата „От Антарктида до лабораторията в Пловдив“ на 11 март от 18 ч. Експозицията включва моменти от 31-вата Национална Антарктическа експедиция и предизвикателствата на една от българските полярни мисии на остров Ливингстън.

Чрез снимков материал, посетителите ще имат възможността да проследят лаборатория „Клетъчни биосистеми“ на Института по микробиология при БАН и изследователската работа върху антарктическите проби. Освен разнообразието при антарктически дрожди, може да се наблюдават и кадри от възможностите на лабораторията за биотехнологични проучвания на тези уникални микроорганизми, синтезиращи биологично-активни молекули с козметично, екологично и биомедицинско значение.

България е една от 29-те пълноправни страни - членки на Антарктическия контракт. По силата на това интернационално съглашение всяка от 29-те страни-членки има 1/29 частот континента. Договорът разглежда Антарктика като научен резерват и позволяванезависимост на научните изследвания, като не разрешава военна активност на континента.

Достъпът до събитието е свободен.

Вход за експозицията с редовен билет. Работното време на музея е от понеделник до петък от 8.30 до 17 ч., а в събота и неделя от 9 до 17 ч. Последната продажба на билети е до 16.30 ч.