Природонаучният музей отбелязва Световния ден на влажните зони в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:19, 31.01.2023

Природонаучният музей на Пловдив отбелязва Световния ден на влажните зони (World Wetlands Day), който чества ежегодно на 2 февруари. На тази дата през 1971 г. е подписано първото глобално природозащитно споразумение - Рамсарската конвенция. Десетилетия по-късно, хиляди хора от 168 страни отбелязват 2 февруари като празник на водата и влажните зони. По данни на конвенцията за последните 100 години, човечеството е унищожило 64 процента от влажните зони, включващи реки, езера и заливни територии, което е довело до огромни екологични и климатични промени.

Тази година Природонаучният музей ще отбележи празника в два поредни дни – 2 и 3 февруари. В първия ден от 8.30 до 17 часа посетителите могат да разгледат пътуващата изложба „Река на биоразнообразието “, която ще бъде позиционирана във фоайето на музея, както и в експозиционните пространства. Посетителите ще видят майсторски изработени 11 реалистични макети на животни, срещани по поречието на Марица, завладяващо кратко видео към изложбата, образователни табла, които ще ги запознаят историята, географията и екологията на реката. Ще имат възможност да се включат и с предложения за решаване на някой от екологичните проблеми на река Марица.

На 3 февруари от 10 до 16 часа посетителите ще имат възможност да участват в занимателни дейности -  ателие за оцветяване на тема: „ Птиците – нашите приятели“; обучение чрез преживяване „Гладни птици“ – помогни на птицата да стигне до любимата си храна, като проследиш линията – игра с лабиринти. Играта е подходяща за деца над 4 години. С помощта на родител и с помощта на нашите интерактивни таблети може да се попълнят и местообитанията на написаните птици; образователна игра „ Детектив в зала „Сладководен аквариум“ – дава се работен лист с няколко букви, на който децата записват имената на рибите започващи с тези букви, както и различните цветове на рибите. Играта е подходяща за деца над 8 години.

Изложбата „Река на биоразнообразието “ се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив по проект от програма „Наследство“.

Изложбата е възможна благодарение на катедра „Екология и ООС “ в БФ при ПУ „Паисий Хилендарски “, РАМ – Пловдив, РИМ – Пловдив, БД „Източнобеломорски район“, НПМ при БАН , Българско дружество за защита на птиците, сдружение „Балканка“ и Николай Гавазов . Проектът е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.