През 2022-а: Залагат 10 млн. лв. за връзката на бул. “Санкт Петербург“ със Скобелева майка

  • от Благовест Андонов
  • 11:50, 22.11.2021

Проектирането и строителството на една от дълго чаканите връзки в Пловдив през последните десетилетия – продължението на булевард „Санкт Петербург“ ще бъде заложено в капиталовата програма за 2022 година,  обяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

Той обясни, че предложението му към Общинският съвет ще бъде за програма за около 50 млн. лева, като в него ще се включат редица обекти за строителство. Връзката между колелото на SPS и „Скобелева майка“ е заложено в градоустройствените планове повече от 30 години, като по думите на Райчев тя може да се изпълнява следващата година. Сумата, която ще бъде необходима е около 10 млн. лева по предварителни разчети, а булевардът ще бъде с габаритът на „Санкт Петербург“ – две платна по три ленти, като това ще даде още една алтернативна възможност за връзка с пътния надлез, което ще облекчи значително движението, пише TrafficNews.

Други два обекта, които ще присъстват в капиталовата програма са цялостните ремонти на две входно-изходни артерии – Рогошко шосе и Голямоконарско шосе. Сумата за двата булеварда е доста голяма, като идеята е да се отделят няколко милиона лева за стартирането на двата проекта, а след това да се търси европейско финансиране за довършването им.

Още две нови детски градини също ще присъстват в плановете за строителството на общината, като едната ще бъде в „Южен“, а другата в „Северен“.

Райчев напомни все пак, че последна дума има общинският съвет, като те ще определят точния размер на капиталовата програма и оттам ще се преценят приоритетните обекти, които ще се реализират. Относно програмата, която е за 2021 при заложени 40 млн. лева, а се очаква до края на годината да бъдат усвоени 27 милиона лева, като другите пари ще бъдат прехвърлени за следващата бюджетна година. Основната причина за това е, че по множество от поръчките е имало редица жалби, както и дълги съдебни дела по изборите им за изпълнител.

Kоментари

коментар
Живущ в район "Скобелева майка"
15:21, 24.11.2021
Отговор

Моля, да се има впредвид, че този проект многократно е оспорван от жителите в района и имаме увереннието на районния кмет, че това няма да се случи. Не може да се строи път под прозорците на хората. Трябва да се СПРЕ ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО, да има повече паркове и градини. Нека в тази посока се замислят отговорните специалисти , а не да ограждат Ботаническата градина и да спират достъпа на хора до нея.