Превръщането на ул.„Иван Вазов” в пешеходна по-близо, дадоха зелена светлина за проектиране

  • от Благовест Андонов
  • 19:57, 08.06.2021

Превръщането на ул. „Иван Вазов” в пешеходна от площад „Централен” до „Авксентий Велешки”, а останалата част т. нар. споделена, може да има готов проект до няколко месеца. На последния Експертен съвет от устройство на територията е било одобрено заданието, по което проектантския екип да изготви техническия проект на улицата, пише TrafficNews.

В момента има одобрено задание от НИНКН за улицата, което обаче бе направено в предишния мандат, а концепцията не включваше изцяло пешеходна зона.

По думите на гл. архитект Димитър Ахрянов проблемът с имотите, до които няма автомобилен достъп по други улици е решен. По улицата ще бъдат допускани коли до жилищните сгради, където има гаражи, както и за обслужването на детската градина.

Извън пешеходната част до библиотеката, до Централна гара се предвижда пътните платна да бъдат стеснени за сметка на пешеходните зони и тротоарите.

Основната идея, по която ще работят проектантите,  е съхраняване на настилките, на елементите на градската среда, с които улицата е разпознаваема, и възстановяване на тези, които са загубени във времето. 

"Иван Вазов" е естествено продължение на Главната улица и може да се превърне в една прекрасна зона за събития и отмора, особено през лятото. Първоначалната идея е в двете си части ще се запази паважът, като тя ще бъде на едно ниво до ул. „Авксентий Велешки”.

Предвижда се улица "Цанко Дюстабанов" да стане двупосочна, за да се превърне в алтернатива на затворения участък. Ще изчезне паркингът в началото на улицата.