Прекъсват ваканцията на съветниците в Пловдив, за да отменят облекченията за заведенията

  • от Благовест Андонов
  • 16:30, 25.08.2021

Ваканцията на Общинския съвет в Пловдив ще бъде прекъсната, за да се прегласува решението за данъчните облекчения н заведенията. По график общинарите трябваше да съберат над 16 септември, но решението, което разгневи кмета Здравко Димитров, ще трябва да се прегласува. Причината е, че областният управител Ангел Стоев е върнал решението в частта си за такса смет, тъй като е незаконосъобразно. Така, за да се хване 14-дневният срок от областния управител, сесията ще бъде на 30 август.

Новото предложение, което е направено от изпълняващият длъжността кмет Величко Родопски гласи, че  намаляването на такса битови отпадъци с 50% от 1 септември не може да се приложи и трябва да се отмени. Мотивите са, че Законът за местните данъци и такси не позволява освобождаване или намаляване на таксата за битови отпадъци, пише TrafficNews.


Втората част от решението – за  намаляването със 70%  на такса „тротоарно право“ до края на годината, а при затварянето им да не плащат такси, също ще претърпи корекция, ако мнозинството го приеме.

Предложението на Родопски е за намаляване със 70% само, ако заведенията не работят и то със заповед на здравния министър. На практика това изключва подпомагането на бизнеса, ако заведенията в Пловдив бъдат затворени със заповед на РЗИ, които имат тези правомощия.

Припомняме, че предложението, което изненадващо бе прието на сесията на 3 август бе на независимия общински съветник Георги Величков, като то срещна подкрепата на ГЕРБ, БСП, Демократична България и нечленуващи в групи. Формациите, които не подкрепиха облекченията на бизнеса бяха Кауза Пловдив, ВМРО,  „Съюз за Пловдив” и ЗС „Александър Стамболийски”, които гласуваха „въздържали се”.  Против бяха единствено Стефан Дедев от ГЕРБ и Владимир Кисьов от ВМРО.

На сесията на 30 август се очаква да бъдат гласувани и редица имотни решения, които бяха отложени на последната сесия. Тогава кворумът падна рязко, а за редица от тях трябваше квалифицирано мнозинство от 34 гласа.

Сред тях са търгове за четири апетитни имота в Пловдив, както и продажба на 12 апартаменти.