Представители на различни етноси и религии пиха заедно кафе на толерантността в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:55, 12.02.2021

За седма поредна година в Пловдив се проведе „Кафе на толерантността“ - събитие, на което на една маса в името на мира между етносите сядат представители на различни религиозни общности. То се проведе по повод годишнина от вандалския акт над Джамията в центъра на града под тепетата през 2014 година, когато в Карловския съд се гледаше делото за собствеността на карловската Куршум джамия.

Според турския обичай да пиеш с някого едно кафе се равнява на 40 години приятелство. Днешното събиране уважиха Нейно превъзходителство посланик на Турция Айлин Секизкьок, председателят на ОбС Александър Държиков, заместник-кметът Анести Тимчева, заместник областният управител Евелина Апостолова, главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи, генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейн Ергани, инж. Светлозар Калев, председател на Еврейската организация в Пловдив и други.

„Община Пловдив винаги ще подкрепя подобни инициативи, защото ние носим отговорност към бъдещите поколения да поддържаме мира. Не може да оставим да има войни, разбити градове и нещастия. Това, което правим сега, помага на доброто навсякъде“, с тези думи заместник-кметът Анести Тимчев се обърна към присъстващите и отправи поздрав от името на кмета Здравко Димитров.

„Това, че днес сме тук заедно означава, че се уважаваме и сме в добри взаимоотношения всички – турци, българи, евреи и арменци, всички живеем заедно. Вярвам, че ще продължим в същия дух“, заяви Д-р Мустафа Хаджи и пожела успех и здраве на всички.

По думите на Н. Пр. посланик Айлин Секизкьок днешното събиране показва единението, в което живеят хората в Пловдив и желанието за толерантност у всички.

Според председателя на Общинския съвет  Александър Държиков Пловдив е пример в България и по света за съжителството между различните религии и общности, което трябва да продължи, за да пребъде Пловдив в добросъседство и толерантност.

Събитието в подкрепа на етническата и религиозна толерантност в Пловдив сe организира от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство с председател Ахмед Пехливан.