Представят проекта за кино “Космос“ на 20 октомври

  • от PlovdivTime
  • 16:19, 06.10.2022

Проектът за ремонта и реновацията на кино "Космос" ще бъде представен от екип на "Тектоника-Б" ООД и зам.-кмета по култура Пламен Панов на 20 октомври.

Сагата с познатото на по-възрастните пловдивчани кино „Комсомол” се точи от дълги години. По времето на Славчо Атанасов общината позволи изменение в действащия устройствен план с идеята земята да бъде продадена, а киното – съборено. На негово място трябваше да бъде построен многоетажен паркинг. Общинският съвет обаче се противопостави, а с поредица от акции инициативният комитет „Да спасим кино „Космос” привлече публичното внимание към проблема и Общината се отказа от намеренията си.  През годините благодарение усилията на инициативния комитет и група граждани в сградата бяха извършени ремонти и бяха премахнати вдигани през годините вътрешни стени. Зрителната зала обаче остана затворена. Все пак в кино „Космос” се провеждаха различни публични събития, част от тях бяха и в емблематичната 2019-а, когато градът ни бе домакин на инициативата Европейска столица на културата.

В крайна сметка през 2019 г. бе обявен конкурс за идеен проект, спечелен от  „Тектоника-Б”. Процесът обаче бе стопиран заради разминавания между държателя на авторските права арх. Тодор Абаджиев и арх. Балджиев. Разминаванията бяха преодолени и сега се пристъпва към следващата фаза.

Според идейния проект на арх. Балджиев и колегите му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова киното ще има зрителна зала с 640 места.

Те са насочили усилията си освоно до пълно функционално преосмисляне на вътрешните пространства. Проектантите се придържат към първоначално замисления архитектурен облик на киното, а решенията им целят да не променят, а да подчертават и акцентират специфичните и архитектурни елементи. Ще бъдат благоустроени и пространствата пред "Космос".         

СГРАДАТА:

Кино „Комсомол” е построено по проект на арх. Любомир Шинков. Отваря врати на 5 септември 1964 г. с ритуал първата си прожекция на филма „Тринадесет години”. След  1989 г. киното е преименувано на „Космос”. Работи до 1999 г., след което киносалонът е затворен. Фоайетата се ползват с различни цели – като дискотека, игрална зала. В крайна сметка сградата пуска кепенци и остава в ръцете на времето и природата, включително преживя и палеж.