Представят монография за Пловдив в Историческия музей

  • от PlovdivTime
  • 12:34, 24.04.2023
Монографията „Пловдивската община и изграждането на градска и туристическа инфраструктура 1944–1990 г. Проучване върху институционалната, стопанската и всекидневната история на Пловдив“ на д-р Видин Сукарев ще бъде представена на 26 април от 18.30 ч. в зала "Съединение" на Историческия музей.
 
Монографията обхваща над 400 страници, 63 снимки и научно-справочен апарат от стотици заглавия и архивни единици. В нея е представена панорама на града и обществото от т. нар. период на социализма през проследяването на политиките на общинското управление за градоустройственото развитие на Пловдив и превръщането му в туристическа дестинация. Отбелязани и коментирани са причини и последствия, успехи и провали, приемственост и прекъсване, както и много други дейности, допринесли за облика на съвременния Пловдив.
 
Видин Стоянов Сукарев е роден на 13 май 1977 г. Магистър е по история във Великотърновския Университет. От 2003 г. работи в Регионален исторически музей – Пловдив. От 2009 г. е доктор по история, а от 2013 г. и главен асистент в Аграрен университет – Пловдив. Той в автор на четири монографии, десетки статии и студии за българското културното наследство и историята на Пловдив.