Представят монография и сайт на емблематичната пловдивска група РъБ

  • от PlovdivTime
  • 11:13, 22.03.2023

Официално представяне на монографията - албум и сайт на емблематичната пловдивска група РъБ ще има на 30 март от 17 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов". 

Формирана в  Пловдив още в началото на бурната 1989-а, групата оставя дълбока диря в историята като една от най-силните прояви на българското концептуално изкуство от 90-те години на 20 в. Членове на групата са пловдивските художници Албена Михайлова, Румен Жеков, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Ивайло Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Надя Генова, Павел Алберт, Моника Роменска и Венета Маринова.

Изложбите, акциите и пърформансите на група РъБ събираха цялата художествена общност и превърнаха Пловдив в своеобразна столица на концептуалното и политическо изкуство. Въпреки нейния принос и влияние в сцената на съвременните визуални изкуства, явлението РъБ досега остава маргинализирано в наложилите се наративи за съвременното изкуство в България. В последвалите наративи за съвременно изкуство, писани от гледната точка на столичната сцена, за групата често липсва детайлизирана референция.

„С настоящата монография-каталог и сайт показваме приноса на „Ръб“ в общественото пространство, като се осмисли и оцени присъствието на групата в политическата, социална и културна история на града и на страната. Публикацията събира множество съществуващи архивни, документални и визуални материали, както и изследователски текст. Целта на проекта е да представи на публиката историята на града и на съвременното изкуство през призмата на „Ръб“ чрез богат архивен, визуален и текстови материал. Резултат на сериозна изследователска работа, монографията публикува архивни текстове на изкуствоведи и теоретици, които са имали водеща роля в осмислянето и интерпретацията на дейността на групата, като Живка Валявичарска - основен изследовател на групата, Димитър Грозданов, Диана Попова“, разказа Емил Миразчиев от Сдружение "Изкуство днес" и член на групата.

Проектът се реализира от Сдружение "Изкуство днес" и е част от програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата.