Председатели на комисии в Пловдив: По-лесно се брои електронният вот, искаме избори само с машини

  • от PlovdivTime
  • 01:40, 05.04.2021

Без проблем е преминал изборният ден в много от секционните избирателни комисии под тепетата. Противно на очакванията електронният вот се оказа по-предпочитан както за пловдивчани, така и за членовете на СИК, пише TrafficNews.

„По-лесно се преброиха гласовете от машинния вот от тези с бюлетините. Нямахме проблем със системата, само един път блокира за 5 минути”, разказа Стойко Стойков от 2 СИК.

В много от избирателните секции гласоподавателите са предпочели машината пред хартийната бюлетина. В Шекер махала обаче все по-плахи са били пловдивчаните, решили да дадат гласа си за депутати за 45-тото Народно събрание.

„Хората ги беше страх, макар да е много по лесно”, заявиха от изборната секция в училище „Панайот Волов”.

„Искаме следващите избори да са само с машинен вот. Имаше перфектна организация, нямаше проблеми с апаратурата, хората минаваха много по-бързо. Преброяването бе в пъти по-бързо”, заяви пък Климент Проданов от 37 секция от район „Северен”.

 

В 1:30 часа през 16 РИК преминаха над 100 секции от Пловдив.

Припомням, че близо 3 часа след края на изборния ден масово автобуси започнаха да пристигат пред 16 РИК. Най-бързи са приключили в район „Тракия”

И тази година дългите протоколи се оказаха препъникамък пред членовете на СИК.