Предприемач от Пловдив купи остров Адата

  • от Парашкева Иванова
  • 20:43, 02.10.2020

Остров Адата, който е частна собственост, вече е с нов собственик. Строителният предприемач Ангел Куков е купил острова от наследниците на Константин Хаджикалчев. Островът бе реституиран през 1999 г., но след това претенциите на наследниците станаха обект на съдебно дело, което продължи 6 години. През 2014 г. с постановление на Конституционния съд островът бе върнат в частни ръце.  

Предприемачът потвърди пред репортер на TrafficNews за покупката, но каза, че с екипа все още няма инвестиционни намерения за имота.

"Покрай проектите, свързани с Европейска столица на културата разбрах започнах да проявявам интерес към острова и тогава започнах преговори със собствениците. За мен най-важно бе Адата да остане на пловдивчани. Все още не съм планирал какво да има там. Тепърва ще мисля по въппроса, ще се запозная с проектите, които са били свързани с острова и тогава ще преценя", коментира Ангел Куков. 

Остров Адата е с обща площ около 90 дка, от които 5 дка са на общината. Той е с размер около 865 м на 265 м.

Новият Общ устройствен план /ОУП/ на Пловдив определя остров Адата като зона за спорт и атракции. Теренът може да се превърне в привлекателно за пловдивчани място за отдих и спорт.