Предлагат каменните стени на Марица и скулпурите на моста на Панаира за паметници на културата

  • от PlovdivTime
  • 16:08, 13.07.2021

Подпорните каменни стени в коритото на река Марица, подходите на моста на Герджика и скулптурите на моста на Международния панаир да бъдат включени в списъците на недвижимо културно наследство, ще предложат на Националния институт за недвижимо културно наследство инж. Константин Константинов, арх. Румяна Пройкова, арх. Виолета Раева, гл. ас. д-р Стефан Шивачев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. 

Съоръжението, построено по подобие на дигите в Прага, е последният монументален строеж, направен по мащабна строителна технология на територията на Пловдив. 

„Зидарията, укрепваща бреговете на река Марица е измайсторена от ръчно изработени дялани блокове от сиенитни и гранитни скали с височина около 30 см и е част от автентичността и уникалния дух на Пловдив“, смятат инициаторите на предложението. 

Според тях подпорните каменни стени по протежението на река Марица, подходите на моста на Герджика, както и скулптурите на моста на Международния панаир, са изключително богатство за Пловдив и трябва да бъде направено всичко възможно за съхраняването и опазването им.