Предлагат COVID зони във всички ДКЦ-та в Пловдивско, разпределиха интензивните сектори по болници

  • от PlovdivTime
  • 15:48, 16.11.2020

Във всяка една поликлиника и ДКЦ в Пловдивска област да има COVID зона, която да бъде обособена извън останалите потоци на пациенти. Това е препоръката на областния управител Дани Каназирева. Тя заяви, че очаква до 23 ноември кметовете на общини да я информират за зоните в съответните поликлиники.

На днешния медицински щаб са взети няколко решения.  Проблемът в болницата в Карлово ще бъде решен с двама лекари специализанти. С тях ще бъде подписан договор, като ще взимат както заплати, така и допълнителните 1000 лева за първа линия. Лекарите са от Пловдив, като ще им бъде осигурен и транспорт.

Решено е било и в Онкото в Пловдив да няма разкрита ковид отделение. Ще има обособена зона само за пациенти на самия диспансер, които са с положителни проби и няма да се допускат външни.

Нова организация ще има и в центровете на центровете в хемодализа.В 7-те центрове ще има зони с положителни проби, както ще се раздели и времевия диапазон за останалите пациенти.

График е направен и кои интензивни сектори, кои пациенти да приемат, които имат нужда от интензивни грижи. УМБАЛ „Св. Георги” ще приема хоспитализираните от МБАЛ „Тримонциум”, „Паркхопоситал” и от Карлово.

УМБАЛ „Пълмед” пациенти от ВМА, Асеновград. „Цетралонко хоспитал” от „Св. Мина”. Там има 14 интензивни легла, а двете болници са в близост.  В МБАЛ „Св. Иван Рилски” при нужда ще приема пациенти в тежко състояние от Раковски. МБАЛ „Св. Каридад” от Втора градска болница.

По-голям брой интензивни легла има в Окръжна болница и УМБАЛ „Каспел” – общо 14. Този график се прави, за да няма лутане и линейките да знаят къде да транспортират пациентите при нужда.