Преди Коледа: Решават съдбата на картинг писта Лаута

  • от Благовест Андонов
  • 13:01, 18.12.2021

Местният парламент в Пловдив ще решава съдбата на картинг пистата Лаута преди коледните празници. На последната сесия за годината Общинският съвет ще се разглежда предложението за удължаването на концесията за обекта.

Тя трябваше да се гласува още през октомври, но първо след искане на Константин Георгиев от „Кауза Пловдив”, а след това от Атанас Узунов от ГЕРБ, тя бе отложена. Причината за последното отлагане е искането за вкарването на опция за развалянето на концесията предсрочно, ако има необходимост да се изгради многоетажен паркинг за ст. „Локомотив”.

В новото предложение към Общинския съвет е записано, че договорът между Община Пловдив „Делта карт” се удължава с 80 месеца или 6 години и 8 месеца. Също така има становища от комисиите в местния парламент, както и кметът на „Южен” Костадин Язов, който е инвеститорски контрол на стадиона. Според него концесията на паркинг пистата по никакъв начин не пречи на реализацията на стадион „Локомотив”, а освен това има предвидени терени за изграждането на паркинг.

Припомняме, че фирмата концесионер „Делта карт” ООД сключва договор за концесия с Община Пловдив за 15 години през 2002 година. На следващата година договорът е преподписан и концесията е удължена с още 5 години, като отношенията между общината и фирмата трябва да приключат през април 2022 година. При въпросното преподписване са били завишени и критериите за инвестиция и годишното концесионното възнаграждение. Фирмата е трябвало да инвестира 1,1 млн. лева, увеличени на 1,8 млн. лева, а съгласно същия договор концесионерът дължи концесионна такса от 7% от брутните приходи, но не по-малко от 28 000 лева на година.

Всичко от това е изпълнено и няма пречка за удължаването на концесията. Все пак се очаква в договора между концесионерът и Община Пловдив да се заложи клауза, която концесията може да се прекрати предсрочно при форсмажорно обстоятелство.