Пред паметника на Ботев: Защо и кога престанахме да обичаме родината си и започнахме да я мразим изобретателно и с наслаждение.

  • от PlovdivTime
  • 11:42, 02.06.2022

Стотици признателни пловдивчани се събраха пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина, за да почетат подвига му и саможертвата на загиналите за свободата на България. Тържествено слово произнесе носителя на Награда Пловдив за цялостен принос в областта на културата Кръстю Кръстев. Думите му предизвикаха на няколко пъти аплодисментите на множеството. 

 "В Пантеона на България светят със златни букви думите, написани от Ботев до съпругата му Венета: "Ако умра, то знай, че после отечеството си, съм обичал най- много тебе." Дали това послание е само до любимата жена, или до всички нас, днес и сега?" попита риторично Кръстев. Той отправи още много такива въпроси затова какво се е случило с българското общество, че родината ни е станала просто земя, че сме забравили що е то свещен дълг, а думата родолюбец се е превърнала в повод за насмешка. Защо и кога сме престанали да обичаме родината си и сме започнали да я мразим изобретателно и с наслаждение. Директорът на Драматичният театър подчерта, че всъщност понятието Родина е тежестта в основата на националния ни кораб и само тази тежест ни удържа живи в бясното световно човешко море. После призова: "На този ден всеки от нас трябва да се изправи пред въпроса:" После родината ли обичам всичко друго".  И нека всеки от нас си отговори честно и мълчаливо пред погледа на този , който наистина не умира".

Церемонията продължи с едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България и поднасяне на венци. По традиция сред хората, които се поклониха пред паметника на Ботев бяха учениците от Професионалната гимназия по архитектура и вътрешен дизайн Христо Ботев, детските отбори на ФК "Ботев- Пловдив", фенове на клуба , представители на клуб "Родолюбие". 

В бойния строй , освен войниците и членовете на клуба, влязоха и учениците от гимназията, които също рапортуваха на поздравленията, отправени от командира на на обединеното командване на Специалните сили ген. майор Явор Матеев.