Преброяване`2021 наближава: Броят ни при строги COVID мерки

  • от Соня Желязкова
  • 10:59, 22.08.2021

Над 70% от необходимия брой преброители за провеждане на националното преброяване на населението в Пловдив вече е достигнат. В областта ще бъдат наети 1700 преброители, а броят им  в града под тепетата – над 650 преброители. Това заяви Кристина Захариева – директор на Териториално статистическо бюро „Юг“.

„В район „Тракия“ имаме повече от необходимите хора. Смятаме, че преброителите ще бъдат достатъчни, защото броят на необходимите такива е изчислен при 50% онлайн преброени хора. И тъй като очакванията ни са в големите градове много повече хора да се преброят онлайн, смятаме, че преброители ще се справят“, коментира още Захариева.

След едногодишно отлагане, наложено заради пандемията, преброяването на населението на България ще се проведе в периода 7 септември – 3 октомври 2021 година. Към този момент организацията по обучението на преброители и контрольори е стартирала. Обученията в цялата страна са в ход, като за да се предвижда провеждането им в периода 17 август до 7 септември,  поясни директорът на ТСБ „Юг“.

Обученията са еднодневни са и се организират от общинските преброителни комисии и териториалните статистически бюра. Кандидатите се обучават в специално наети за целта зали, които са с достатъчно голям капацитет, за да отговарят на изискванията за предотвратяване на разпространението на COVID-19, коментира Захариева.

Директорът поясни още, че преброители и контрольори ще бъдат запознати със Закона за преброяването, съдържанието на преброителните карти, начина и времето на работа, правата и задълженията си.

„Специално внимание ще бъде обърнато на стриктното спазване на противоепидемичните мерки и указанията, които НСИ получи от Министерство на здравеопазването за провеждане на Преброяване 2021. Още преди обучението, на всички участници ще бъдат раздадени обучителни материали, предпазни маски за многократна употреба и дезинфектанти“, категорична е Кристина Захариева.

От гледна точна ограничаване разпространението на COVID-19 от Националния статистически институт се надяват колкото се може повече хора да се преброят онлайн. Преди няколко дни са били издадени указания от Министерство на здравеопазването за провеждане на преброяването, и преброителите ще бъдат запознати с тях подробно, допълни директорът.

„Гражданите ще могат да го направят от вкъщи, по всяко време на денонощието, и там няма опасност от заразяване. А ако някой не иска или няма възможност да се преброи по интернет, преброителите ще бъдат инструктирани как да работят в условия на пандемия. Ще направим всичко възможно да осигурим безопасна среда за провеждане на преброяването. Те ще получат маски и дезинфектанти, и ще спазват дистанция“, поясни Кристина Захариева.

Създадена е организация при случаите, в които някой е поставен под карантина. Преброяване 2021 е предвидило за тези хора именно онлайн процедурата, но в случаите, че достъп до тази възможност няма – то карантинираният може да бъде преброен от друг член от домакинството му или роднина. Възможно е преброителят да извършва преброяването и по телефон.

Ако има желание, ще се намери начин. Преброяването продължава почти месец. Няма да бъдат много хората, които ще са в карантина през цялото време“, заяви Захариева пред TrafficNews.

Тя допълни още, че в преброяването като статистическо изследване по закон са задължени да участват всички, които живеят на територията на Република България.

Може би тук е моментът да отбележа, че чужденците, които в последната година са живели тук, също ще бъдат преброени в България. Съответно българите, които живеят постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, където живеят. Това са правила, които се спазват в целия свят. Като цяло преброяването е изключително мащабно изследване, което се провежда веднъж на 10 години, и то дава данни, каквито няма откъде другаде да получим. Например за броя на домакинствата, на самотно живеещи възрастни, хора с увреждания, за всекидневните ни пътувания, за грамотността, за енергийната ефективност на жилищата, и много други“, заключи Кристина Захариева – директор на Териториално статистическа бюро „Юг“.