Празниците на Стария град отново очароваха Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 21:05, 20.09.2020

Празници на Стария град 2020 утвърдиха слогана „ОТНОВО ЗАЕДНО“ и за пореден път се превърнаха в мястото, в което българщина, памет и наследство са двигатели.

 В петък, събота и неделя властваха занаятите и майсторството на изкусните кожари, участващи в пленера на РЗК (пл. „Атанас Кръстев“ -лапидариум). Любимият на поколения българи актьор Георги Парцалев бе почетен с премиерното излъчване на авторския филм на Георги Тошев „Хамлет от град Левски“. Изложбата с карикатури от легендарния сборник „Люти чушки“ е памет за свързания със Стария град Борис Димовски (продължава до 30.09.). Авторският проект на фотографа Радослав Първанов „Аз съм българка!“ събира в едно емблематични кътчета на България, а на техния фон греят лицата на красиви момичета. В съботното утро Духов оркестър Пловдив премина по Главната улица на града, а в дефилето се включиха момите-модели, които внесоха пъстрота и красота. Те се включиха и в откриването на уникалната изложба „Изнесени фондове – порцелан“ в Къща „Недкович“ (продължава до 08.10.). Ювелирната колекция от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“ прикова вниманието на дошлите гости, а момите в носии допринесоха за внушението -  жената е душата на дома. 

В духа на традициите бяха и петте сватби от проекта „Море от любов в Стария град“. III-тото издание бе с нов декор и много живи цветя, благодарение на Полина Хаджиева-дизайнер и флоралният експерт Стойна Владимирова.

Небет тепе поредно се утвърди като любимо място за малки и големи. В тазгодишното издание на Празници на Стария град то се превърна в кино зона и събра минало и настояще чрез двата представени филма: „След края на света“ – в петъчната вечер, а в съботната – най-гледаният български филм за 2019-та г. „Завръщане“. Специален гост за киноманите на Небет тепе бе сценаристът и режисьор Ники Илиев.

Екипът на ОИ „Старинен Пловдив“ успешно се включи в Европейски дни на наследството чрез множеството работилници за деца, които бяха под надслов  „Отново заедно - училище в музея“ -  в Къщата на д-р Ст. Чомаков, в Къща „Клианти“ с НИНКН; в Малка базилика с  „Жирафче“ детска школа по рисуване; с РЗК във всички ателиета на ул. „Стръмна“.  Вторият модул, в който се вписаха Празници на Стария град 2020 бе Европейската седмица на мобилността чрез спорт на Римски стадион съвместно с комплекс С.И.Л.А. и поредица от пешеходни опознавателни турове. 

Съботната вечер отново събра многолюдна публика в двора на къщата с постоянната експозиция на Златю Бояджиев. Там среща си дадоха танц и пантомима, а светлинните ефекти бяха в съзвучие с красивата есенна вечер на Пловдив. 

Отличените в конкурса за детска рисунка „Старинен Пловдив през детските очи“ получиха своите награди и признание. Изложбата с творбите им се откри в Къща „Клианти“ и може да бъде посетена до 02.10.2020 г.

Неделният финален акорд на Празници на Стария град 2020 бе под звуците на концерта „Джазът и градът“. В него участие взеха млади и утвърдени музиканти, част от  XI-тото издание на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

„Празници на Стария град 2020 са вече в миналото, но оставиха в съзнанието на хиляди хора спомени от близостта с изкуство и традиции. Те предизвикаха зареждаща глъч, провокираха чрез сценичното общуване с с млади и утвърдени музиканти, визуални артисти, художници, майстори-занаятчии и майстори-кулинари. Щастливи сме, че отведохме посетителите там, където минало и настояще си дават среща!“ – обобщават от екипа на ОИ „Старинен Пловдив“.