Празник на толерантността и добросъседството събира всички „Заедно в район Източен“

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 13.03.2024

Най-богатият на етноси район в Пловдив – „Източен“, ще отбележи Международния ден срещу расовата и етническата дискриминация. Генералната асамблея на ООН провъзгласява през 1966 г. 21 март за Ден на толерантността. „Равенство, достойнство, справедливост“ е мотото на честванията през годините по света. Под този надслов ще премине Празникът в район „Източен“ на 18 март от 10 ч.

Той се организира от Сдружение „АртеВизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив и съдействието на кметство „Източен“.

В Клуба на пенсионера в парк "Каменица" най-малките жители на квартала от ДГ „Биляна“ ще представят музикално-танцова програма на етносите. Българчета, ромчета, украинчета, арменчета ще рецитират и пеят на своите езици за приятелство, добросъседство, уважение и толерантност. Фолклорни танци ще разкрият красотата на традициите на различните общности.

Жители на района, малки и големи ще се включат в творческо ателие за апликации на българска шевица. С тях ще подредят специално пано „ЗАЕДНО в район „Източен“. То ще бъде подарък за членовете и гостите на клуба. Обединени от желанието за един по-благороден и пъстър свят, където толерантността е добродетел, присъстващите ще потърсят хармония и в многообразието на изкуството.

Образователен филм ще ги запознае с историята на традиционното за турци и роми изкуство за рисуване върху вода Ебру. Празникът ще продължи с демонстрация на живо как се създават картини с древната техника. Всеки от присъстващите ще може да се включи и да създаде своя творба. Обединени в различията на нрави, култура и традиции, участниците ще си тръгнат обогатени с емоции, впечатления и нови приятелства.

Вкусът и пъстротата на празника ще се допълнят и с дегустация на традиционни храни за различните етноси.