Празник на слънцето за 9-ти път започва на Люляковото светилище в Брезово

  • от PlovdivTime
  • 11:04, 21.06.2020

Празник на слънцето се провежда днес в община Брезово. Той се случва в най-дългия ден от годината - 21 юни, над село Бабек. Събитието се превърна в традиция за региона и ще се проведе за девета поредна година с подкрепата на проф. Валерия Фол и Тракийско общество "Трескея". 

Празникът ще започне в 10,30 часа с възстановка на древен тракийски обред на Люляковото светилище и Слънчевата стела над село Бабек. Следва кулинарна изложба на тракийски гозби с участието на читалищата от общината.

Мероприятието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Община Брезово  провежда за пръв път през 2011 „Празник на лятното слънцестоене“, който се чества на Люляковото светилище. 

Люляковото светилище се намира в полите на Средна гора и на неговата територия се намира единствената в България запазена мегалитна стела - Слънчевата. Наименованието му идва от намиращата се наблизо люлякова гора. 

В района на Брезово, при селата Розовец и Бабек, са първите находки на траките през 1850-те години, когато България е все още част от Османската империя. Според българските траколози това е първият установен политически и религиозен център на тракийското племе одриси, където вероятно е имало парадинастически дом.

Тук в полите на крепостта, наречена Градището са разположени няколко светилища – измежду които най-големият долмен на българска територия в местността „Плочата“, както и мегалитните съоръжения от местността „Купелът“. Според проф. Валерия Фол цялата тази територия и това, което се вижда от Пловдивското поле, е владяна от този паравладетел – член на династическото семейство, който управлява една територия, събира данъците, и служи във войската му.

На място се провежда възстановява на древния обред изпълняван от древните траки – ритуалът представлява принасяне в жертва на боговете на сушени плодове, вино, мляко, вода. Когато мине ритуалът, всеки оставя пред Слънчевата стела дарове, които трябва да донесе. Ритуалът е с продължителност от един час.