Празник е - Ден на детето!

  • от PlovdivTime
  • 09:41, 01.06.2021

Денят води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария).

В България 1 юни започва да се празнува като официален празник след указ на цар Борис III през 1927 година. Той наредил Денят на детето да се празнува на втората неделя след празника Великден. През онази година датата на празника се паднала 8-ми май. Специален комитет отговарял за празнуването на деня на детето по онова време. Неин председател е била княгиня Евдокия, сестра на цар Борис III и дъщеря на цар Фердинанд I. Когато цар Борис III се оженил за царица Йоана, тя станала патрон на този Ден на детето, а след рождението на нейното дете – княгиня Мария-Луиза Сакскобургготска – за празника на детето били издадени специални марки с облика на малката княгиня. През 1949 г. 1-ви юни бил обявен за международния ден за защита на децата, като още през следващата 1950 г. той вече се чествал в 51 държави по света.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника и той си остава на 1 юни. 

Снимката е илюстративна